zondag 22 januari 2017

Vissen en niets vangen

Soms ga je vissen tegen beter weten in. Maar er was een extra reden om toch te gaan. Er was een clubdag van "De Schreineriaan" in Twente, waar het water stroomt en daardoor veel minder snel bevriest. En de "Schreinerianen" staan garant voor een hoop gezelligheid en ge-ouwehoer over Fair Play en soortgelijke hengels, kunstaas en andere belangrijke levenszaken. We hebben dus gevist. In vloeibaar water tijdens winterse omstandigheden. En helemaal niets gevangen. Maar het was me toch een geslaagde dag!

donderdag 12 januari 2017

Vóór het vriezen gaat!

Het collectief van weermannen en -vrouwen is het er unaniem over eens: volgende week gaat het vriezen! Behalve dat ik meer een zomermens ben en mijn humeur over het algemeen óók onder nul is als het vriest, heeft dat nog één groot nadeel: water wordt ijs. Ik had dus nog maar kort tijd om mijn nieuwe Fair Play Cobold vijfgrammer uit te proberen voordat de winter toeslaat. Op naar de waterkant, op mijn vrije donderdagmiddag!

Aan de speld een mooi eigenbouw spinnertje, met 35mm Rafale blad en klein streamertje op de haak. Onderlijntje van titanium, eveneens eigenbouw. 16/00 Caperlan nylon op de Shimano Symetre 500.

De wind is eerst pittig maar zwakt al vrij snel af. Ik kan prima uit de voeten met de vijfgrammer. Al na een paar worpen meldt de eerste snoek zich! Een mooi exemplaar.

69 cm, de eerste op mijn Cobold vijfgrammer!

Halverwege mijn vistripje dient snoek twee zich aan. Een flink exemplaar van dik in de tachtig centimeter! Ik manoeuvreer de flinke snoek behendig om een paar paaltjes in het water heen. Alles gaat heel beheerst, de snoek gaat een paar keer flink door de slip en de vijfgrammer buigt helemaal hoepeltjerond. Heerlijk! Als ik de snoek onthaak, fotografeer en weer terugzet, krijg ik een applausje van een aantal mensen de klaarblijkelijk aan de overkant van het water het schouwspel hebben gezien. Ook weer leuk; de reacties aan de waterkant zijn ook wel eens anders...

84 cm snoek, spectaculair aan ultralicht materiaal

De derde snoek is een toegift, minder groot, maar spectaculair uithalend naar de spinner vanonder een aangemeerd roeibootje, vlak langs de kant.

55 cm, gretig happend naar de Rafale spinner

Ik houd het na een tijdje voor gezien. Ik heb mijn vijfgrammer op passende wijze weten in te wijden, nog vóór winterse perikelen het vissen wellicht onmogelijk gaan maken. Ik kan weer een tijdje vooruit met de herinnering aan een paar geslaagde vis-uurtjes.

Eenmaal weer thuis zie ik pas de nieuwe zelfgemaakte Bullock lepeltjes in mijn kunstaasdoos. Helemaal vergeten te testen! 

Bullock lepels

Achteraf denk ik dat het door de wind niet gemakkelijk werpen was geweest, maar toch, ik was wel benieuwd hoe ze zouden vissen. Misschien valt het allemaal wel mee met die winter en kan ik snel weer naar de waterkant.

woensdag 4 januari 2017

De nieuwe Floret

"De Floret is altijd een droomhengeltje geweest voor de ultralichte kunstaas visser", zo valt al tijden te lezen in de Fair Play prijscourant. Er is wel wat veranderd: het drie-grams hengeltje is langer geworden en heet nu Floret Special Cobold.

De nieuwe Floret
Over de lengte: die is volgens dezelfde prijscourant nu 1.60m. Dat is maar liefst 7 centimeter langer dan de vorige versie, die volgens opgaaf 1.53m mat. Ik heb de hengel zelf ook eens opgemeten en kwam zelfs tot een werkelijke lengte van 1.64m! We komen dan op een verschil van 11 centimeter met de vorige versie, wat echt een merkbaar stukje langer is. Wat mij betreft echt geen nadeel. In een oude Fair Play catalogus uit de jaren '70 lees ik dat de Floret in die tijd zelfs maar 1.46m mat. De Floret is dus door de jaren heen flink wat gegroeid.

Een genot om vast te houden
En dan die naam: Special Cobold? Wat is daar zo speciaal aan? Veel van de cobold-glas hengels in de prijscourant hebben de toevoeging "special" meegekregen. Ik heb van Jan Bassez begrepen dat de glasvezels in het "special" cobold niet meer kruislings geweven zijn maar dat de vezels in de lengterichting van de hengel lopen. Over het algemeen resulteert dit in wat "strakkere" hengels met een iets snellere actie dan wat we van het gewone cobold gewend zijn. En daardoor kunnen sommige hengels ook wat langer uitgevoerd worden, zonder de actie al te veel te beïnvloeden. De nieuwe Floret is dan ook nog steeds een lekker kittig spinhengeltje.

Lichte ogen

De standaard uitvoering van de Floret is uitgerust met lichte Pac Bay oogjes. Wat mij betreft een prima keuze. Ik vind ze mooier en fijner dan de Recoil oogjes die je ook vaak op uitralichte hengels tegenkomt. Dat is ook een kwestie van smaak, natuurlijk.

Een perfecte bussluiting

Is de Floret met al die veranderingen nou nog wel een driegrams spinhengel? Nou, eigenlijk net niet. Volgens de beroemde bouwer zelf zit het werkelijke vermogen van de nieuwe Floret ergens tussen de drie en de vier gram in.Is dat erg? Voor mij niet. Ik kan naast de voorgeschreven standaard 20mm stompe terrible nu ook gerust een 25mm stompe terrible spinner met deze hengel vissen, zonder hem al te veel te overbelasten.  Maar de kleinste spinnertjes voel je nog steeds goed draaien. Eigenlijk komt het er op neer dat er wat meer overlap is ontstaan met de vijfgrammer. En daarmee is de nieuwe Floret wat meer universeel geworden in het ultralichte werk. Naar mijn mening niet verkeerd!

De 35mm Rafale bladen

Ik heb op deze nieuwe Floret zelfs spinnertjes gebruikt met 35mm Luxor Rafale bladen. Die had ik nog liggen maar gebruikte ze weinig. De Rafale bladen draaien zo dicht op de as van de spinner dat ze minder voelbaar zijn. Om die reden kneep ik altijd het uiterste hoekje van het blad een beetje naar buiten om wat met weerstand te krijgen als ik ze viste op de vijfgrammer. Maar als je dat achterwege laat, dan draaien ze perfect op de Floret! Je gebruikt dan een relatief grote (snoek-)spinner op een ultralichte hengel. Succes verzekerd!

Ik heb inmiddels al een aantal snoeken, tot 76cm, gevangen met de nieuwe Floret. Het is een genot om een snoek te drillen met een dergelijk lichte hengel. En het is elke keer weer verbazingwekkend waartoe je met ultralicht materiaal in staat bent. Ik heb geen enkele keer een gevoel van verlies van controle beleefd. 

Mijn Floret en ik zijn op slag vrienden geworden. Ik hoop er nog lang van te kunnen genieten!

maandag 2 januari 2017

Nieuwjaarssnoek


Samen met vismaat Lolle sprak ik af om in het nieuwe jaar samen te gaan snoeken, ergens in Friesland. 

Na elkaar het beste voor 2017 te hebben gewenst, gingen we vandaag aan de slag in een mooi donker vaartje waar schijnbaar niemand weet van heeft en waar het ruikt naar snoek. De ochtend begint koud maar een opkomend zonnetje maakt al snel veel goed. En de snoek, die al na een paar worpen wordt gehaakt, natuurlijk ook.

We vissen beide met Fair Play hengels, van grafiet en van cobold glas. Met lepels en met spinners. En beide met de inmiddels bekende Caperlan nylon.We vangen samen uiteindelijk zes gezonde en mooi gekleurde snoeken, eerlijk verdeeld drie de man. Dat is nog veel, gezien de hoeveelheid gesprekken die we hadden over Fair Play, vissen in het algemeen en andere belangrijke zaken en die ons soms belemmerden om door te vissen. 


We hebben genoten van de opening van visjaar 2017. Bedankt, Lolle!

Tight lines in 2017 voor een ieder.