woensdag 26 april 2017

Swingende karpers

Vissen met de swingtip vind ik één van de leukste bezigheden in de visserij. Vandaar dat ik kortgeleden mijn collectie swingtiphengels compleet heb gemaakt met de aanschaf van de Fair Play swingtiphengel Cobold light. Volgens opgaaf een hengel geschikt voor 12/00 tot 14/00 nylon en voor het gebruik van de reguliere maten swingtips en de lichtste soorten quivertips. Ik vond dat een praktijktest van de hengel niet lang mocht uitblijven dus toog ik met de volledige uitrusting, inclusief paraplu vanwege de aangekondigde buitjes, naar een plas in de buurt. Ik ving er in de voorgaande jaren brasem maar vooral ook blankvoorn en zelfs ruisvoorn met de swingtip.

Heerlijk relaxed vissen
Ik tuigde de hengel op met 12/00 nylon, een glasvezel swingtip van 40 centimeter, een schuifloodje van 5 gram en een limerick haakje 14 met daarop maden, casters en maïs in afwisselende combinaties. Ik was blij met de meegebrachte paraplu want al snel viel het eerste buitje. Ook al snel werd het weer droog en zat ik lekker beschut met mijn T-shirt aan in de zon. Dit zou zich nog meerdere malen gedurende de dag herhalen. 
Na wat frummelige aanbeten kreeg ik een mooie liftende swingtip te zien en kon aanslaan. Zoals Marco Kraal in Vis TV zou zeggen: Hangen!!! Vis!!! Het was direct duidelijk dat ik niet met een voorntje van doen had. De vis bleef bonkend in de diepte, resulterend in een fraai gebogen swingtiphengel. 

Fraaie buiging
Pas een tijdje later kreeg de vis door dat er toch echt wat aan de hand was en ging een paar keer angstaanjagend lang door de slip. Karper, dat was nu wel duidelijk. Ik had in de voorgaande jaren in dit water slechts één keer een karper gehaakt, op de ultralight swingtiphengel, en die kon ik toen niet landen vanwege lijnbreuk. Ik drilde daarom nu met zachte hand en pas vele minuten later kon ik de vis landen. Een hele mooie spiegelkarper van 57 cm! Wàt een dril, en wat gedroeg de hengel zich tijdens de dril voorbeeldig! Alweer een heel mooi voorbeeld van waartoe je met licht materiaal in staat bent.
Swingende spiegelkarper van 57 cm
De fraaie vangst werd opgevolgd door een tweetal brasempjes en daarna haakte ik nog een karper. Deze schoot nog vóór zich aan de oppervlakte te hebben laten zien alweer los. Een paar blankvoorns volgden en toen wéér karper. Deze was een stukje kleiner maar de dril was niet minder spectaculair op de lichte combinatie. 

40 cm spiegel
Ik kon het niet geloven, zoveel karpers achter elkaar. En ik kon ze nog landen ook op de lichte hengel, en dat met 12/00 nylon met een breeksterkte van 1,1 kg! Wat een sport. Na een hagelbui, een kop koffie en een uurtje rust haakte ik een laatste karper. Dit was de grootste en ik had duidelijk veel meer tijd en moeite nodig om deze flinke jongen naar de kant te dirigeren. Toen de vis een flinke tijd later in zicht kwam, begon ik sterk te twijfelen of ik deze vis zelf in mijn kleine netje kon gaan krijgen en riep de hulp in van een paar jonge vissers die zojuist waren begonnen met vissen. De hulp die ik kreeg en het grote karpernet van de jongens waren mijn redding en ik kon op de foto met een mooie vette spiegel van 60 cm. Wat een avontuur!
De laatste swingende spiegel van 60 cm
Ik begreep van één van de jongens dat er recent een uitzetting van karpers had plaatsgevonden. Dat verklaarde meteen dat ik er zoveel had gehaakt vandaag. Ondanks de spectaculaire vangsten en de drills die echt kicken waren geweest, kreeg ik toch een beetje een dubbel gevoel. Ik had maar een paar brasempjes en blankvoorntjes gehaakt. De karpervangsten hadden de overhand gehad. Was ik nu mijn lichte swingtipwatertje kwijtgeraakt aan de karper? Ik kon de karpers op de kant krijgen maar als ik er gericht op zou gaan vissen dan zou ik toch zwaarder materiaal gebruiken, bijvoorbeeld de swingtiphengel Cobold Heavy 3.00m en 18/00 of 20/00 nylon. 

De meerderheid van de vissers geeft de voorkeur aan karper. Het ultralicht of licht vissen op brasem en voorn is allang uit de toptien van visserijen verdwenen. Daarom wordt er in veel afgesloten plassen regelmatig karper uitgezet. Ik vind het jammer. Ik besloot dat het geen zin meer heeft om licht te gaan vissen op voorn en brasem als de kans op karper zo veel groter is geworden. Ik moet dus op zoek naar een ander water voor het lichte en ultralichte swingtippen.

Ondanks dit zure bijsmaakje was het toch een hele spectaculaire dag en een mooie inwijding van mijn nieuwe hengel!

11 opmerkingen:

  1. Hoi Robert,

    Dat noem ik nog eens een hengeltje inwijden zeg! Nonderju!

    Herkenbaar verhaal, en zoals je weet ben ik geen voorstander van het uitzetten van vissen puur en alleen om de sportvissers een karper te kunnen laten vangen. Maar goed, een heleboel vissers beleven daar een hoop plezier aan! En voor je het weet krijg je net zoals ik het predikaat puristische karpervisser opgelegd. Dat laatste uiteraard met een dikke knipoog geschreven...

    Gr,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter, ik vind de karperuitzettingen op zich geen probleem, zolang dat gebeurt op plassen onder beheer van een vereniging of bijvoorbeeld in een paar stadsvijvers. Maar te pas en te onpas overal karper in plempen om iedereen de gelegenheid te geven een karper te vangen dat vind ik wat teveel van het goede. Heel veel plassen in de buurt hebben een karpetuitzet gekregen, maar óók open wate, zoals het Noord Willems kanaal!
    De plas waar ik viste is een mooi stukje natuur, zowel boven als onder water. Glashelder water met grote snoek, ruisvoorn, blankvoorn, grote, maar niet heel veel brasem en een aantal, maar niet heel veel karpers. Voor elk wat wils zou je zeggen. Waarom je in zo een gezonde plas met een gebalanceerde visstand honderden kilo's spiegelkarper moet uitzetten is mij een raadsel.

    Maar nogmaals, de hengel is inderdaad goed ingewijd 😀

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met de mooie karpers Robert en de inwijding van je nieuwe hengel. De brasems zullen zich heus wel weer gaan melden. Over een paar jaar zijn deze karpers een stukje groter en dan is de heavy een prachtig wapen om te gebruiken en dan kun je van U.L. karpervissen spreken t.o.v. de standaard karpervissers.
    En wedden dat je er vaker één vangt dan de rest!
    Groet, Lolle

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt helemaal gelijk, Lolle. Ik zie het voordeel er maar van in!

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is ook nooit goed..., maar ik begrijp, wat je bedoelt, Robert.
    Ik heb voor morgen een middag en avond ultra licht swingtippen gepland. Er zit 100 m 12/00 mm Stilon op het werpmolentje. Ik hoop, dat dit voldoende zal zijn.;-)

    groet van Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige Swingtiphengel wow. Visuitzettingen zijn in mijn ogen zelden goed. Het is een beetje als uitgezette Fazanten schieten op een Engels estate. Bij ons in de Zeeuwse polders worden er ook steeds meer Karpers uitgezet, terwijl we op diverse plaatsen een mooie populatie wilde Karpers hebben. Puur vervalsing van genenpoel tot gevolg. Danzij de link op "Struinen door de polder" kan ik ook dit heerlijke nu volgen.

    Groet, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Robert, bedankt voor je bericht; leuk dat je mijn blog ook leest.

    Ik ga vaak naar Zeeland op vakantie en neem altijd een hengel mee voor de zeebaars. Ik heb nog nooit aan de karper gedacht eigenlijk...

    Je hebt gelijk, het is jammer dat wateren met een prima natuurlijke visstand volgezet worden met kweekkarpertjes.

    Groet,

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Robert als je ooit naar Zeeland op vakantie gaat kunnen we weleens samen Karperen in de polder. Mail me dan maar eens op jpoffers@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ga het onthouden, Robert. Leuk, bedankt voor de uitnodiging!

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik zou in deze plas de komende tijd deze uitrusting blijven gebruiken. In het damsterdiep kun je wel brasem en voorn vangen.

    vrgr Klaasjan

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je hebt gelijk Klaasjan, brasem en voorn kan ik ook elders vangen. Maar ik vond het zo'n heerlijk plekje hier, tussen het groen.

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen