zondag 30 juli 2017

Swingtip en karper

Ruiser

Hé, dit bericht zou toch over karper gaan? Dat klopt, maar "tussendoor" ging ik een tijdje geleden met Klaasjan ook weer eens "op de ruisers". En dat is gelukt! Alhoewel het formaat van de ruisvoorns wat tegenviel, hebben we leuk gevangen op onze lichte vlokhengeltjes. Een verslagje staat hier op het blog van Klaasjan. Voor herhaling vatbaar!

En dan die karper. Ik vis momenteel graag in de Groningse vijvers op karper. Veelal met het pennetje en als aas zachte kattenbrokken uit blik, maïs of harde Frolic brokjes. Hengel: de Fair Play Grafiet Special Light Long (20/00) of zelfs ultralicht met de Brasemhengel Cobold (16/00). En dat gaat prima, maar als swingtipliefhebber wilde ik het ook eens met de swingtiphengel proberen.Omdat de aanbeten vaak nerveus en heel snel zijn, moest ik wèl iets bedenken om de boel onder controle te houden en te voorkomen dat keer op keer de hengel van de steunen wordt getrokken. Jan Schreiner beschrijft in zijn boek "Vissen met quiver en swingtip" ook het vissen op karper met de swingtip en beveelt aan de beugel van de molen open te houden en de lijn vast te zetten met een lijnclip of elastiekje. Ik heb dit vroeger wel eens geprobeerd maar het is een nerveuze bezigheid; de molen sluit niet altijd direct, de lijn blijft achter de clip zitten, etc. 


De oplossing: een vrijloopmolen!

Ik vond de oplossing in het gebruik van een klein vrijloopmolentje, ook wel baitrunner genoemd. Deze is uitgerust met een licht in te stellen vrijloop-slip, naast de normale "vecht-slip". De vrijloopslip schakelt uit zodra je, zeg maar, een slinger aan de slinger geeft. De molen staat vanaf dan weer op de "gewone" slip. Ik had het exemplaar, een Mitchell Avocast FS2000, al een tijdje liggen maar ik had hem nog nooit echt goed in combinatie met de swingtiphengel kunnen testen. Ik voorzag de molen van verse 20/00 Caperlan nylon en monteerde hem onder de Heavy Cobold 300 swingtiphengel. Als tip koos ik de 50 cm lange basculetip, bij gebrek aan een "echte" karperswingtip. Die karperswingtip werd een tijdje geleverd en was een tip met het dikste en zwaarste gedeelte onderaan zodat het trimmen van de dikkere lijn wat gemakkelijker gaat. Ik bereikte hetzelfde met de basculetip, een tip voorzien van een verschuifbaar gewichtje. De stevige bries die er op mijn recente visdagen stond, kon ik zo ook goed het hoofd bieden.

De eerste aanbeet verliep rustig, maar resulteerde in het bekende gat-in-de-lucht-slaan... tsja het is even wennen dat je niet alleen de hengel opheft om aan te slaan maar dus óók die molenslinger een slinger geeft, om de vrijloop op te heffen! De tweede aanbeet verliep ook op de klassieke manier: de tip trilde wat, ging langzaam omhoog en bleef halverwege staan. Nu aanslaan èn de molen een draai geven: hangen! Het bleek een flinke giebel te zijn. Een mooie vis en best nog wel sterk, maar niet waarvoor we gekomen waren.


Leuk, maar hier kwamen we niet voor...

Bij de derde aanbeet schóót de swingtip in één keer horizontaal en begon de vrijloop meteen aan zijn licht zoemende gezang. Aanslaan: Yesss! Dit ging heel mooi, de hengel in een fraaie bocht, de vis ging twee keer door de best wel soepele slip en uiteindelijk kon ik een mooie foto maken. 


Yesss!


Alweer een mooi exemplaar

Daarna ging het als een dolle. Ik viste weer met de Frolic mini brokjes op een hair en een Gamakatsu Specialist R haak maatje 8. Ik voerde met dezelfde brokjes, die ik in stukjes had gebroken. De karpers van grofweg tussen de 40 en 55 cm gaven een mooie sport op de Heavy Cobold swingtiphengel en 20/00 nylon. Dat "heavy" geeft de indruk zwaar te vissen maar geeft eigenlijk aan dat de hengel vrij zwaar is om de brasem mee te bevissen, iets waarvoor de swingtiphengels meestal worden gebruikt. De hengel is geklassificeerd om met 16/00 tot 20/00 gebruikt te worden en is dus lichter dan de lichtste karperhengels.


Fraaie bocht

Ik denk er over om het nòg lichter te proberen, bijvoorbeeld met de Medium of zelfs Light swingtiphengel en 16/00 nylon. De Mitchell vrijloopmolen is alleen best wel gewichtig met zijn 302 gram en valt daardoor wat minder goed te combineren met de lichtere hengels. Het is één van de lichtste vrijlopmolens die ik heb kunnen vinden, naast de Penn Fierce 2500LL, die met 283 gram zelfs nog wat lichter is.


Deze kon ook niet van de Frolic mini's afblijven

Uiteindelijk ving ik tijdens de eerste sessie naast de giebel negen karpers. Een paar dagen later ving ik er zelfs 12, op dezelfde manier en met dezelfde uitrusting. Dat is fijn aan een vijver met een goed bestand aan vissen; je kunt naar hartelust experimenteren. Ik ben dan ook nog zéker niet klaar!

vrijdag 14 juli 2017

Op een rijtje

En dan opeens, tussen de vele schubkarpers uit de Groningse vijvers door, ligt daar een mooi exemplaar van wat met noemt de rijenkarper. Een niet alledaagse verschijning.


Rijenkarper

Ik ving dit exemplaar op een Frolic mini brokje, aangeboden op een hair en onder een dobbertje. Het valt nog niet mee om die kleine ronde brokjes fatsoenlijk op een hair te krijgen omdat de brokjes vrij snel breken als je er een gaatje in probeert te boren. Met beleid blijft het brokje toch heel en blijft dan ook goed op de hair zitten.

De hengel waarmee ik viste was de Fair Play grafiet special light long en 20/00 nylon van de inmiddels bekende blauwe budget-soort. Niet een ultralichte combi, maar een prima partij voor deze karper, die toch tegen de 60 cm mat. De hengel is wat mij betreft een heerlijke penhengel voor als je niet direct giganten van karpers verwacht en de ruimte hebt om te drillen. De molen die ik gebruikte was een vrijloop molen, de Mitchell Avocast FS2000. Het is een lichte molen (ruim 300 gram) met een prima slip, die ik graag gebruik op de lichtere (karper-)hengels. Als je even niet de hengel kunt vasthouden dan biedt de vrijloop een mogelijkheid om veilig door te vissen met de hengel op de steunen, zonder dat deze het water in wordt getrokken door de vaak wild en nerveus aanbijtende vijverkarpers. Ook in combinatie met een swingtiphengel is zo'n vrijloopsysteem ideaal om de boel onder controle te houden.

zondag 9 juli 2017

Karper op de brasemhengel.

De "Brasemhengel". een begrip onder Schreinerianen. Al sinds jaar en dag staat de brasemhengel in de Fair Play catalogus. Eerst van glasverzel, later heette het Cobold en er is ook een grafietversie. De "korte" glas of Cobold uitvoering bestaat in versies van 3.05, 3.15 en 3.25 meter. De hengel die ik bezit is uit begin jaren '90, is van Cobold glas en meet 3.15 meter.

De hengel heeft wat je noemt een zeer zacht karakter. Hij is daarom geschikt voor een dunne lijn. 12/00 of 14/00 wordt aanbevolen. Maar de hengel blijkt dan toch nog wel heel wat "reserve" te hebben. Meerdere bezitters hebben de hengel met succes en zonder problemen gebruikt met lijnen tot 20/00. En dan is hij ook ineens inzetbaar als lichte karperhengel!


De brasemhengel in volle actie, hier bij een eerdere gelegenheid op de brasem

Ik ging op pad met mijn brasemhengel en wilde graag karper vangen. Na al het swingtip-geweld van de afgelopen tijd wilde ik ook wel weer eens naar een dobbertje staren. Overigens is de mooiste dobber ééntje die je niet meer ziet, maar ik koos voor een mooi kort pennetje van DobberRob om naar te kijken. En 16/00 nylon, dat leek me een mooie start. Als aas had ik kattenbrokken uit blik en schijfjes knakworst mee. Het blikje maïs onderin de tas bleef onaangeroerd.

De stek was een parkvijver in Groningen. KlaasJan (Tussen kop en staart) had er eerder deze week gevist en kwam met goede vangstberichten. Ik kwam vroeg aan op de zaterdagmorgen en zag overal azende karper en ook paaiende karper tegen de betonnen rand die de vijver omzoomt. Al snel haakte ik de eerste vis, een flinke giebel. De tweede was een grote blankvoorn. Hier was ik niet voor gekomen. Maar de derde vis was een karper, een gave vis van rond de 45 cm. Heerlijk drillen op de zachte brasemhengel! 


één van de zes

De meeste vis werd direct onder de kant gehaakt. Ik kon uiteindelijk zes schubkarpers tussen de 40 en 50 cm landen. De combinatie van hengel en 16/00 lijn was uitgebalanceerd en was prima opgewassen tegen het karpergeweld. 


Krachtpatsertjes!

Ook leuk om te zien hoe mensen reageren op zo'n heftig buigende hengel. Emoties lopen hoog op en mensen denken vaak dat je een uitzonderlijk grote vis aan de haak hebt :-) Ik heb er weer van genoten!

zaterdag 1 juli 2017

Afstrepen en ophangen

Oja, helemaal vergeten te melden: Ik heb een zeelt gevangen! Die kan ik dus weer van mijn lijstje afstrepen (zie nummer 2 op de lijst hier). Het was een "bijvangst" tijdens het karperen in een vijvertje ergens in de provincie, met de Cobold swingtiphengel Heavy met 20/00 en een 50 cm basculetip. ik viste met mais en maden op de haak. Niet het materiaal waar ik het liefst dit visje op had willen vangen maar feit is dat ik een zeelt gevangen heb. Mooie vissen, hoor. Wist ik maar meer watertjes waar deze vissen te vangen zijn. Eens op struintocht.

Zeelt!

En toen had ik dat mooie airbrush schilderijtje van mede-Schreineriaan André nog! Ik haalde het onlangs op in Rotterdam. Hij mocht eerst een tijdje in de woonkamer hangen maar heeft sinds vanmorgen een definitief plekje gevonden in mijn hengel-hoekje op zolder. Blij mee!

Eerst in de woonkamer...
... en nu in de hengelhoek!

Morgenvroeg vissen.Er is alleen zoveel keus. Ga ik met het spinnertje op pad nu het wat minder warm is, net zoals afgelopen donderdag? Ik ving immers vier snoekjes en zes baarsjes. Of ga ik toch maar eens ècht met de pen op karper? Of toch maar gewoon relaxed swingtippen in een vijver? Luxe keuzestress is het. Ik ben blij met de mogelijkheden.