dinsdag 2 april 2019

Karper, voorn, brasem, winde en zeelt

De afgelopen weken was het vallen en opstaan wat het vissen betrof. De snoeken wilden duidelijk niet meer meewerken en dus zoek je naar alternatieven.

Toen was daar een berichtje van vismaat "Tussen kop en staart" Klaasjan of ik weer eens mee ging vissen op karper in één van de Groningse vijvers. Hij ving ondanks de koude dagen toch redelijk, met de lichte penhengel en wat kattenbrokken of stukjes frikandel (!). Ik vatte het idee op om vismaat Lolle mee te nemen en Klaasjan hierover niet van tevoren in te lichten. Klaasjan en Lolle kenden elkaar al vóórdat ik één van beide kende en ze hadden elkaar al een hele tijd niet meer gezien. De verrassing was groot en beide heren hebben inderdaad een flinke tijd samen staan te ouwehoeren, met op dat moment wat minder aandacht voor de pennetjes in het water. Experiment geslaagd! De karpervangsten waren minder geslaagd. Nog vóórdat Lolle en ik aankwamen had Klaasjan al een spiegelkarper gedrild. Dat bleek de enige van de dag te zijn. Ik ving nog een flinke voorn op de 1,25 lb Fair Play Grafiet Special Light Long maar mocht uiteraard niet van een spectaculaire dril spreken.

...het pennetje liep mooi weg, maar geen karper...
Overigens was het materiaal waarmee we op pad waren weer om van te smullen. Lolle had net zoals ik een Fair Play bij zich en ditmaal was hij degene die met glas aan de gang ging: een mooi opgeknapte 1 lb hengel die veelstelang in het foedraal was gebleven. Klaasjan viste weer met de centrepin onder de 1 lb Bart Bakker Hexagraph.

En toen was er de winde! Aanleiding om weer eens contact te zoeken met Henk Vegt, de "Winde-koning". Ondanks het wat grillige en onverwachtse verloop van de winde-trek dit jaar kon ook ik mijn portie windes weer vangen dit jaar. Heel blij mee. 

...mannetjes...

...en vrouwtjes...
Eerdere pogingen om ook het vliegvissen te gaan oppakken zijn zoals bekend gestrand. Ik moest het dus met de vlokhengel doen. En dat is helemaal geen straf! In de stromende beekjes vissend heb ik in de Fair Play Cobold Vlok 270 de ideale partner gevonden om de winde aan de schubben te komen. Een mooie lengte om het dobbertje gecontroleerd te kunnen laten meedriften met de stroom en een heerlijk zachte en volledig buigende hengel om de dril van de hard knokkende winde tot een waar feestje te maken.

De trek is zo langzamerhand op z'n eind en ik kijk alweer naar de volgende uitdaging: de zeelt! Gisteren deed ik een poging om op een bekende zeelt-stek met de swingtiphengel zeelt aan de schubben te komen, echter zonder succes. Ondanks het zonnige weer stond er een koude oostenwind en dat maakte mij (en wellicht de vis) ook minder gelukkig. Nog even wachten. Wel haakte ik een aantal kleine brasems waardoor ik toch kon genieten van prachtige swingtip-aanbeten.

...kleine brasem...
Wat zijn we gezegend in dit land, met schoon en visrijk water. Je kunt alle kanten uit. Ik heb weer genoten van alle mogelijkheden en zal dat de komende tijd zeker ook gaan doen. Wat nou, gesloten tijd? Niet mokken, ga vissen!

5 opmerkingen:

 1. Mooi verslag Robert. Je hebt gelijk v.w.b. het mooie viswater dat wij in ons kikkerlandje hebben. We mogen blij zijn dat we ook veel mogelijkheden hebben qua variatie. Van zoet- tot zoutwatervisserij. Uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja een fijne dag was het en fijn om KJ weer eens te zien, moeten we vaker doen. Toch weer prachtige vissen op de gevoelige plaat Robert.
  Groeten, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Samen met Lolle een keer weer achter de swingtip zitten op giebels daar heb ik wel zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry dat ik zo laat reageer KJ vanwege drukte met klussen in huis, maar dat lijkt me een goed plan. Het gaat mooier weer worden eind deze week en de volgende, dus we moeten maar even zien.

  Groeten, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Robert, Ook hier een late reactie uit het Zeeuwse. Wat een prachtige vissen !
  Dat zijn echt Windes om rode koontjes van te krijgen.
  Groeten, Robert R

  BeantwoordenVerwijderen