zondag 25 december 2016

Passie

Een passie voor vissen. Het klassieke beeld van een man die op zijn stoeltje aan de waterkant, ietwat ineengedoken, naar een dobbertje staart, is hier niet van toepassing. Voor mij is de passie van vissen veel groter dan wachten tot een dobbertje ondergaat en een vis zich aandient.

Het begint met een passie voor hengels. Handgemaakte hengels, ambachtelijk en in kleine oplage gemaakt. Voor mij zijn dat, sinds ik met werphengels vis, de hengels van Fair Play. Sinds heugenis in Amsterdam vervaardigd door vader en zoon Schreiner, nu, sinds een paar jaar, door Jan Bassez in het Belgische Sint-Lenaarts. Met passie gemaakt en door mij met passie gebruikt. Ik ben geen uitgesproken verzamelaar van hengels maar heb wel graag zoveel mogelijk hengels om mee te vissen.

De Fair Play hengels worden geleverd met ingebouwd plezier. Het zijn beslist geen "moderne" hengels maar ze zijn wel uniek en, als je er oog voor hebt, technisch volmaakt. Met de juiste lijn en molen, in balans met de hengel, kun je een lichte uitrusting bereiken met mogelijkheden die je nooit voor mogelijk had gehouden. Een vis drillen op een lichte Fair Play hengel is een onvergetelijke ervaring, die ik keer op keer weer opnieuw wil beleven.

Passie is niet persé passief. Het liefst kies ik een actieve visserij, struinend, op snoek, baars, karper of voorn. Daarbij komt ook nog eens de passie voor de omgeving, de natuur en de rust. Dat kan ook wel eens passief, bijvoorbeeld met de swingtiphengel op brasem of op karpertjes.

En dan is er nog de passie voor kunstaas. Ik maak het bij voorkeur zelf. Ik zie mijzelf niet als uitgesproken knutseltalent maar die eigengemaakte kunstaasjes gaan er steeds beter uit zien. Oefening baart kunst!

Mijn passie voor vissen deel ik graag. Middels dit blog, via het internet en Facebook, maar ook door samen te vissen. Vismaten met dezelfde passie blijken vaak vrienden voor het leven. Laten we gaan vissen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten