Maar al te vaak is giebel, de oorspronkelijke goudvis (Carassius gibelio), een ongewenste bijvangst tijdens het karperen. De veel minder sterke en kleinere giebel is een teleurstelling, wanneer gedrild op zelfs een lichte karper-uitrusting. Maar zoals met zovele vissoorten: als je ze gaat bevissen met het juiste, lichte materiaal dan worden ze opeens waardige "tegenstanders".
Ik bevis de giebel graag met een ultralichte Fair Play swingtiphengel van Cobold glas. Het is een heerlijk zacht hengeltje die al buigt op een kleine vis. Ik maak gebruik van een grafiet swingtip van 50 cm. Die tip is superlicht maar heeft door zijn lengte een flinke uitslag. Dat is nodig omdat er nog wel eens een karper(tje) tussendoor wordt gevangen en met een felle karper-aanbeet is een beetje extra uitloop wel gewenst. Vissen met een swingtip is overigens één van mijn favoriete bezigheden. Het aanslaan op een omhoog klimmende tip, ten teken van een vis die het aas heeft geaccepteerd en er mee weg zwemt, is voor mij nòg mooier dan aanslaan op een verdwijnende dobber.
|
Swingtip en giebel |
Die giebel doet het heel leuk op zo'n lichte hengel. Een lijn van 12/00 nylon past hier goed bij en dan is de dril van een giebel opeens een feestje. Als aas gebruik ik vaak simpelweg maden of mais. Ik heb de gelukkige omstandigheid een paar vijvers in de buurt te hebben die vol zitten met giebel dus ik kan er vrij gericht op vissen. Kleine karpers die het aas pakken zijn ook nog goed te drillen en zorgen voor spannende momenten. Een heel enkele keer krijg je een veel te grote karper aan de haak en dan is lijnbreuk (vaak door hard aanslaan op een veel te snelle run) het resultaat. Gelukkig is dit zelden het geval.
|
De giebel op ultralicht materiaal: een volwaardige sportvis! |
Ik beleef veel plezier aan de giebels op mijn ultralichte materiaal. Bedenk altijd hoe je op een zo licht mogelijke manier op de aanwezige vissoort kunt vissen en op die manier zijn vele vissoorten opeens niet meer zo ongewenst!