donderdag 20 april 2017

Giebel als sportvis

Maar al te vaak is giebel, de oorspronkelijke goudvis (Carassius gibelio), een ongewenste bijvangst tijdens het karperen. De veel minder sterke en kleinere giebel is een teleurstelling, wanneer gedrild op zelfs een lichte karper-uitrusting. Maar zoals met zovele vissoorten: als je ze gaat bevissen met het juiste, lichte materiaal dan worden ze opeens waardige "tegenstanders". 

Ik bevis de giebel graag met een ultralichte Fair Play swingtiphengel van Cobold glas. Het is een heerlijk zacht hengeltje die al buigt op een kleine vis. Ik maak gebruik van een grafiet swingtip van 50 cm. Die tip is superlicht maar heeft door zijn lengte een flinke uitslag. Dat is nodig omdat er nog wel eens een karper(tje) tussendoor wordt gevangen en met een felle karper-aanbeet is een beetje extra uitloop wel gewenst. Vissen met een swingtip is overigens één van mijn favoriete bezigheden. Het aanslaan op een omhoog klimmende tip, ten teken van een vis die het aas heeft geaccepteerd en er mee weg zwemt, is voor mij nòg mooier dan aanslaan op een verdwijnende dobber.

Swingtip en giebel

Die giebel doet het heel leuk op zo'n lichte hengel. Een lijn van 12/00 nylon past hier goed bij en dan is de dril van een giebel opeens een feestje. Als aas gebruik ik vaak simpelweg maden of mais. Ik heb de gelukkige omstandigheid een paar vijvers in de buurt te hebben die vol zitten met giebel dus ik kan er vrij gericht op vissen. Kleine karpers die het aas pakken zijn ook nog goed te drillen en zorgen voor spannende momenten. Een heel enkele keer krijg je een veel te grote karper aan de haak en dan is lijnbreuk (vaak door hard aanslaan op een veel te snelle run) het resultaat. Gelukkig is dit zelden het geval.


De giebel op ultralicht materiaal: een volwaardige sportvis!

Ik beleef veel plezier aan de giebels op mijn ultralichte materiaal. Bedenk altijd hoe je op een zo licht mogelijke manier op de aanwezige vissoort kunt vissen en op die manier zijn vele vissoorten opeens niet meer zo ongewenst!

6 opmerkingen:

 1. Het juiste materiaal maakt van iedere vis een 'sport'vis.

  Mooi verslag Robert!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sportvissen bestaan niet. Ze worden gemaakt door het materiaal waarmee ze worden gevangen.
  Een uitspraak van Jan Schreiner en een waarheid als een koe. Door velen gebezigd maar slechts door weinigen echt begrepen.
  Ik vang de Giebel graag met de geel holglas brasemhengel of de ultra lichte vlokhengel. Met als bijvangst haha kleine schubkarper of kruiskarper. Vooral die laatste wordt nogal eens geheel ten onrechte verguisd door karper puristen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk en Robert,

  Achteraf gezien ben ik wat doorgeslagen in mijn betoog over kruiskarpers. Niet iedereen woont in de buurt van de polder of water waar wilde cq verwilderde karper voorkomt. Een te rechtlijnige denkbeeld een typisch voorbeeld van puristisch denken. Een mooie gelegenheid om dat hier op deze plek recht te zetten.

  Hartelijke groet van,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Peter, dat is sportief van je! Ik zou me ook de koning te rijk voelen met zulk mooi water en zulke prachtige wilde vissen Vlak bij huis. Om met je eigen woorden te spreken: je bent een bofbips!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen