zaterdag 2 september 2017

De Rapier

Naast de serie Fair Play Cobold spinhengels heb ik nu ook de beroemde Fair Play Rapier in mijn collectie, een tweegrams (!) spinhengeltje van grafiet. Waarom niet van Cobold glas? De lichtste hengel in Cobold glas van Fair Play is de driegrams Floret, een vinnig hengeltje van 1,60m lang. Ik vermoed dat het niet echt goed mogelijk is om een nòg lichtere spinhengel in Cobold glasvezel te bouwen, zonder dat deze te kort en/of te slap wordt. Daarom dus de tweegrammer, genaamd Rapier, in grafiet.

De huidige Fair Play prijscourant zegt het volgende:Dat is nogal wat, de lichtste spinhengel ter wereld! Alhoewel de meningen daarover wèl verdeeld zijn...er zijn spinhengeltjes van concullega hengelbouwers die claimen een vermogen van minder dan twee gram te hebben. Laten we het eerst maar eens bij de Rapier houden.

Ik kon hem gisteren even uitproberen, de Rapier. Mijn favoriete vijverpartijen in Groningen lagen goeddeels dicht met een dikke laag kroos maar er waren toch nog plekjes die geschikt waren om er een spinnertje te laten draaien. Ik gebruikte twee spinnertjes die ik al eerder eens van Jan Bassez kreeg, met gehamerde Indiana blaadjes van 18mm en 21mm. Beide maten vissen voor mij perfect op de Rapier. In een eindkommetje ving ik al snel de eerste baarsjes!


De eerste baarsjes op de Rapier!

Wat een genot om relatief kleine vissen het hengeltje te doen zien buigen. Het hengeltje wipt en danst onder het verzet van de dappere visjes.

Ik trok het spinnertje nòg eens langs het lelieveldje vlakbij de kant en ik kreeg een schrik die mijn hart even deed overslaan: met een flinke klap en een plons greep een gretige snoekdame het minispinnertje. Mijn eerste reactie: gauw weg van het lelieveld lopen! Na een paar passen zag ik dat de snoek inderdaad de richting van het lelieveld niet had gekozen maar ze zat wèl al binnen een paar seconden bijna aan de andere kant van het kommetje, zo'n tien meter verderop. Wat een kracht, de slip van de Shimano Symetre 500 gierde het uit, en wat boog die Rapier mooi! Ik had nu alle vertrouwen weer in het landen van de snoek. Hier had ik de ruimte. Maar wat ik onder de kroosresten niet zag, is dat hier nogal wat hoornblad groeide. De snoek had inmiddels al enkele kilo's op de lijn verzameld, waardoor de druk op de hengel steeds meer van de plantenkluwen kwam en niet meer van de snoek zelf. Ze kon zich door de slappere lijn blijkbaar van de haak ontdoen want na een laatste kolk was het opeens stil, terwijl ik nog wèl met een kromme hengel in de hand stond.

Ik sleepte de bos watergroen naar binnen en schepte de boel. Tot mijn verbazing pakte ik uit het groen met de spinner en zeer verfomfaaide baars naar boven! Toch nog vis, alhoewel het niet de snoek was, die ik toch richting de 80cm schatte en die mij een spannende dril bezorgde.


De verfomfaaide baars die eigenlijk een snoek had moeten zijn...

De andere plekjes die ik tussen het kroos wist te bevissen met de minispinnertjes leverden zo nu en dan nog een baarsje op en hier en daar ving ik redelijke formaten tot nèt boven de 20cm. Vlakbij weer een ander lelieveldje gebeurde het wéér: Wham, plons, snoek! Deze keer kon ik de snoek mooi drillen en landen. Heerlijk, op zo een lichte hengel! En 12/00 nylon met een "normale" breeksterkte blijkt weer meer dan sterk genoeg op uitgebalanceerd materiaal. Het was de kers op de taart. 


Snoek van 65cm op de Rapier

Toen ik thuis kwam zei ik tegen mijn vriendin: "Zie je die grijns op mijn gezicht? Die blijft nog wel een tijdje!" Ik heb er van genoten. Wàt een hengeltje, die Rapier! Eenmaal de spullen opgeruimd en met een koel biertje op eigen terras, keek ik naar boven en zag met een beetje fantasie een wolk in de vorm van een baars. 


...baars...

Een knipoog van de visgoden: er gaat nog veel vis volgen voor de Rapier!18 opmerkingen:

 1. Hey Robert, wat een toverstokje hé! Er gaat weer een nieuwe ultra lichte wereld voor je open. Wanneer je ook nog een Floret hebt zoals ik dan zal deze toch wel een beetje gaan verstoffen door de jaren heen ben ik bang!

  In het verleden zijn er genoeg verhitte gesprekken gevoerd omtrent het werkelijke werpgewicht van de Rapier, de één vind het wel een 2 grammer de ander weer een 3 grammer of zelfs meer naar een 4 gram neigen.

  Zelfs een bekende hengelbouwer kan en inmiddels kon het op één of andere manier niet uitstaan waarschijnlijk dat dit werd vermeld als zijnde de eerste 2 grams spinhengel ter wereld!
  En zo moest er natuurlijk één aangeboden en gebouw worden die 0.2 gram lichter was of zelfs één van 1.5 gram, want je wilt toch graag de boventoon voeren nietwaar?

  Vervelend haantjes gedrag wat helemaal niets met het gevoel van de eigenaar van een dergelijke hengel te maken heeft, want die bepaald tenslotte zelf wel wat voor hem of haar het beste aanvoelt!
  Dus Robert geniet en leef je lekker uit met dit geweldig hengeltje en zo te lezen ben je daar al flink mee bezig!

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lolle, bedankt voor je reactie! Ik denk dat mijn Floret, in het echt een 3,5 grammer zoals Jan Bassez vertelde, wel bestaansrecht heeft naast de Rapier. Maar de praktijk zal het moeten uitwijzen. Het zijn beide hele mooie hengels!

  Ik vroeg Jan Bassez nog naar het werkelijke vermogen van de huidige en vroegere Rapier. De Rapier heeft volgens Jan in eerdere modellen wat meer materiaal in de taille gehad en voelde daarom voor velen wat zwaarder aan, alhoewel het technisch gezien nog steeds een echte tweegrammer was. Bij het huidige model is de taille aangepast en voelt het hengeltje weer heerlijk licht aan.

  Ach, en die wedstrijd wie nu de lichtste spinhengel bouwt... het lijkt soms wel een wedstrijdje ver-plassen... ondertussen geniet ik van mijn hengeltjes en raadt ierereen aan hetzelfde te doen, ongeacht van welk merk de hengeltjes zijn.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn Rapier heb ik al een jaar of 5 a 6 en waarschijnlijk in die uitvoering met wat meer materiaal in de taille, maar wel uitgerust met de dikkere HC ogen die bewust gekozen zijn en dat maakt deze hengel toch weer wat zachter, wat ik persoonlijk fijn vissen vind.

  De Ruvo spinnertjes schijnen speciaal gemaakt te zijn voor de Rapier, zoals je weet hebben deze een bladmaat van 13 mm. Misschien moet je deze maar eens gebruiken en/of aanschaffen?

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We gaan de rapier van FairPlay en the edge van CJW binnenkort maar eens vergelijken😃

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat lijkt me een strak plan KJ.
  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Lolle ik heb die kleine bladmaatjes in voorraad en ga zelf binnenkort wat meer verschillende minispinnertjes maken om uit te proberen.

  @Klaasjan die vergelijking gaat er zeker komen!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Robert,

  Wederom een mooi verslag en vangst met je twee grammer. Ik heb vandaag mijn nieuwe 7 grammer getest en ook nog wat mogen vangen. Ben zeer tevreden over de hengel net zoals jij zo te zien.��

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Robert en leuk om ze zelf te maken, ik ben benieuwd naar het resultaat. Trouwens nog even over die HC ogen van mijn vorige reactie, die zitten op mijn 4 grammer en niet op de Rapier, daar zitten dezelfde op als die van jouw Robert.
  Ja, dat krijg je als je eigenlijk teveel hengels hebt, dan weet je het niet meer :).
  Trouwens Rene hoe lang is deze nieuwe 7 grammer?

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lolle,

  Dit is wat Jan over de nieuwe 7 grammer schrijft. Hij heeft trouwens ook een nieuwe 4 grammer.

  Spin Grafiet Special 7g, 2m17 (18/00) 120g
  Een zeer gebalanceerde hengel met een prachtige buiging. Iedere kunstaasvisser zou deze hengel even ter hand moeten nemen. Een hengel die qua vermogen niet mis is voor grote baars, maar vooral uitermate geschikt is om onze vriend Esox lekker licht te bevissen.

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lolle,

  Voor de volledigheid nog even de gegevens van de nieuwe 4 grammer die volgens mij in de plaats van de 5 grammer komt.

  Spin Grafiet Special 4g, 1m88 (14/00) 105g
  Een ragfijn hengeltje met de nodige snelheid en massa om moeiteloos de haak te zetten. Een hengel waarmee zeer precieze worpen mogelijk zijn.

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is een mooie lengte die 7 grammer Rene, ik hou van lange spinhengels, vooral in de polder. Mijn Titanium 8 grammer is maar 194 cm lang, dus toch wel een flink verschil.
  Ook goed om te horen dat er weer een nieuwe 4 grammer komt voor de liefhebber en bedankt voor de info Rene.

  De Edge van CJW is 195 cm lang met een werpvermogen van 1.5 gram en waarschijnlijk een stukje lichter in eigen gewicht dan de Rapier en een stukje sneller van aktie.

  Ik heb het vermoeden dat een gedeelte vanaf het topoog ook dunner en gevoeliger is dan de Rapier, maar met meer reserve naarmate het achterdeel, wat een typisch CJW ontwerp is. Dus eigenlijk 2 verschillende buigingsweerstanden in 1 hengel.
  Ik ben ook razend nieuwsgierig of mijn vermoeden ook de juiste is.

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Rene en Lolle, er valt weer genoeg te vergelijken en te testen met al die nieuwe hengels!

  Rene, jij geeft een aantal teksten ter beschrijving van de nieuwe hengels. Is er een nieuwe prijscourant of zit die er aan te komen? Ik ben die teksten nog niet eerder tegengekomen.

  Ik meende dat Jan ook een zesgrammer had een tijdje geleden. Al deze nieuwe blanks waren toen volgens Jan het resultaat van een zoektocht naar een nieuwe blank voor een grafiet vijfgrammer.

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Robert,

  Deze teksten heb ik van Jan per email gekregen als antwoord op de vragen die ik hem had gesteld.
  Misschien dat hij deze zo in een nieuwe prijscourant gaat zetten?

  Uit de mails van Jan begrijp ik dat de 4 grammmer de vervanger van de 5 grammer wordt. Volgens Jan is dit eigenlijk een 4,5 grammer en de 7 eigenlijk een 7,5 grammer.

  Groet

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Rene, duidelijk, bedankt voor je reactie! Ik hoop dat Jan gauw een nieuwe prijscourant opstelt. Er is veelsteveel nieuw snoepgoed :-)

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige, ehhh geweldige spinhengel de Rapier Robert. Gefeliciteerd met misschien wel de ultieme spinhengel!

  Vis je op de Rapier ook met Caperlan nylon?

  Groeten van Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Noodgedwongen viste ik met 12/00 caperlan op de Rapier, Peter. Het voelt een beetje te zwaar dus misschien neem ik voor deze keer wel mijn toevlucht tot iets lichters, lees 10/00 Stilon.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wel een hele late reactie................., maar die "baarswolk" vind ik machtig mooi Robert. Goed gezien man. Zoals je weet, er is maar één vis wat mij betreft, en dat is de baars (grapje hoor, of niet?)! Ik heb de foto gepikt en als buroblad afbeelding geplaatst. Eigenlijk zo ik hem als highres. afbeelding willen hebben en dan heel groot printen, prachtig.

  Groet,
  Ba(ar)s

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Bas, bedankt! Als je mij een berichtje stuurt (via link "over mij" rechtsboven) dan kan ik je de originele foto opsturen.

   Robert

   Verwijderen