donderdag 7 december 2017

Ultralicht(e) snoeken

Eindelijk. Ik ga Peter Linzell (Struinen door de Polder) bezoeken voor een visdag. En vismaat Lolle gaat mee! Ik ken Peter nu een paar jaar, maar Lolle en Peter gaan al veel langer terug. Onderweg vertelde Lolle me dat ze elkaar "online" al zo'n 14 jaar kennen, maar elkaar nog nooit ontmoet hebben! Dat was dus een leuke eerste ontmoeting en direct aan de keukentafel tijdens de koffie werd er al gekletst over onze mooie hobby en andere belangrijke zaken alsof de heren elkaar elke week zagen.

Peter raadde ons vantevoren al aan om ultralicht materiaal mee te nemen omdat we zouden vissen in beschutte, ondiepe watertjes bij hem in de buurt. Ik nam de driegrammer Floret mee, Lolle de Titanium viergrammer en Peter de Grafiet vijfgrammer. Stuk voor stuk juweeltjes van hengels en natuurlijk allemaal Fair Play.


Ultralichte juweeltjes. VLNR de driegrammer Floret, de Grafiet vijfgrammer en de Titanium viergrammer
De eerste!
Ik ving al snel de eerste snoek, voorafgaand aan een spectaculaire aanbeet die goed te volgen was in het ondiepe en glasheldere water. Prachtig om te zien hoe de snoek vanuit zijn hinderlaag tussen het riet vandaan schoot om het minispinnertje te grazen te nemen. Er zaten enkele bloedzuigers op het snoekenlichaam, wat aangaf dat de snoeken wel "vast" hebben gelegen de afgelopen tijd. Ook Lolle en Peter vingen na een tijdje hun eerste exemplaar. Er werd zelfs een enkele baars gevangen!


Baars!

Een snoek voor Lolle

Ultralicht vissen is fun!

Een snoek voor Peter

En nog maar eens eentje voor mij

Op onze ultralichte hengeltjes en dunne lijntjes was elke dril weer leuk en vooral elke aanbeet. Wat zijn die rakkers fel! Ondanks dat de meeste snoekjes bijna net zo ultralicht waren als onze hengeltjes, hebben we ons prima vermaakt. Toch was het soms moeilijk om de vissen te haken. Veel snoek reageerde vandaag meer agressief op de spinner dan hongerig. Het lijkt op verdediging van het territorium; we konden soms duidelijk in het water zien dat een snoek met de bek dicht een spinner volgde en er zelfs tegenaan stootte. Ook het observeren van dit gedrag hoort bij het vissen. Het observeren van vismaten die elkaars vissen scheppen, onthaken en op de foto zetten eveneens. Om van te genieten!


Vismaten!
In het laatste halfuurtje van onze visdag haakte ik de snoek van de dag, een mooie 60-er aan de Floret. Het was in een wat breder en dieper gedeelte en ik zag de snoek omhoog komen in het heldere water om de kleine spinner te komen halen. BAM! Een korte dril en de snoek kon worden geschept. Geen probleem voor de Floret en 12/00 nylon.

Drillen, landen,...
...en poseren!
Het was fijn vissen en vangen in opperbest gezelschap. Er is wat afgeouwehoerd over Fair Play, ultralicht vissen, spinnertjes, lijnen en snoeken. Er is besloten dat visdagen zoals deze unaniem over gouden randjes beschikken en dienen te worden ingelijst. Er is overeenstemming bereikt over een herhaling. En er zijn handen geschud in de wetenschap dat we elkaar nog eens weer zien. Bedankt, Peter en Lolle!

18 opmerkingen:

 1. Leuk Robert! Weer heel wat kilometertjes karren, maar dan heb je wel wat, plezier met z'n allen!
  Lolle, dat is lang geleden, die was volgens mij ook lid van Lichtervissen of Flitsend Nylon als ik me goed kan herinneren. Wat is dat wereldje toch klein. Goed om te horen dat hij ook nog vist, was/is ook een specialist en kunstenaar op hengel gebied.
  Allemaal mannen die genieten aan de waterkant op hun eigen manier, allemaal gelijk gestemden, prachtig!

  Robert, ik heb overigens laatst dat mini Penn molentje even mogen voelen. Voelt prima, lekker licht van gewicht, draait als een trein, ziet er goed uit maar alleen voor mij helaas een nadeel, een wel heel klein spoeltje.
  Ik ben voorstander van de grote/ruime spoeltjes, ook op mini molentjes. Ik had dat vroeger al, de Crack, Mitchell Cap, Bretton enz enz waren super wat dat betreft.
  Zo vond ik van de modernere molens de eerste Spro Redarc ook zo prettig met zijn wat grotere spoel.
  Mijn mini Daiwa Luvias heeft ook een grote spoel in vergelijking met welke andere 1000 modellen.
  Gewoon persoonlijk hoor, dus niks mis met dat Penn molentje verder.

  Groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad kleine wereld...

   Ik zie het voordeel van een grotere spoel, maar dat is bij dit formaat molens nu eenmaal zo. Ik ondervind er niet heel veel nadeel van, overigens. De nieuwe Penn bevalt goed en heeft een heel fijne slip die goed af te stellen is.

   Robert

   Verwijderen
 2. Leuk verslag van een prima ultra lichte dag vissen.

  Vrgr Klaasjan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gerrit Hazenberg8 december 2017 om 22:40

  Leuk samen vissen en helemaal als je een gezamenlijke passie voor Fair Play deelt!
  Mooi beschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel, Gerrit. Passie verbroedert inderdaad!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen Robert! Ik vis zelf toch wat zwaarder, maar dat is ieder zijn ding natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, Eddy! Zwaarder of lichter, als je maar plezier beleeft aan je visserij.

   Robert

   Verwijderen
 6. Het was een hele fijne visdag, het begon al op de weg er naar toe en dit zou de eerste keer in mijn leven worden dat ik Volendam ging bezoeken.
  Naarmate we dichterbij kwamen, hoe meer we prachtig polderwater te zien kregen en we steeds meer de behoefte kregen om de lijntjes nat te maken.

  We werden met een warm onthaal ontvangen door Peter en zijn vrouw en tijdens de koffie is er eigenlijk maar één onderwerp aan de orde. Fair Play is in ons DNA gaan zitten door de jaren heen en Peter is een man met veel kennis en een zeer bedreven visser.

  Volendam is ruim voorzien van prachtig helder water die verbonden is met de polderwateren er om heen.
  Dit alles vlak bij huis maakt van Peter een bofkont eersteklas en geeft hem de gelegenheid om snel nog even een paar uurtjes te kunnen vissen zonder al te veel inspanning en afstand te hoeven overbruggen.

  Peter bedankt dat we in jouw viswereld even mochten vertoeven en genieten.
  Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar wanneer de mogelijkheid zich nog eens voordoet. Ook jij Robert bedankt voor de gezelligheid en je gezelschap onderweg.

  Bas, wat fijn om weer wat van je te horen, inderdaad Lichtervissen en Flitsend Nylon, twee prachtige clubjes en helaas terziele.
  Ik heb altijd met bewondering je baarsavonturen gevolgd, maar ook je bedrevenheid in het vangen van grote ruisvoorn.

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lolle, we gaan nog wel eens weer naar Volendam en omgeving. Schitterend viswater!

  Leuk dat Bas en jij elkaar kennen. Misschien een overweging waard: forum "Kromme hengel dunne lijn" van Peter Vantorre. Ook zo'n raar cluppie met fans van het lichtere vissen.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Passioneel verslag Robert. Jullie hebben een prachtige dag gehad passie, mooi materiaal, prachtige vis. Drie mannen, drie degens van hengels, drie piscatoriale musketiers ! Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, Robert! Die houden we er in, pescatoriale musketiers :-)

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 9. Robert,

  Wederom een mooi verslag van een visdag met gelijk gestemden in een bijzondere omgeving.
  Heb je het deep cup bald nog getest?

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Rene!

   Het deep cup spinnerblad wat ik van je kreeg ligt nu eindelijk klaar om tot spinner te worden getransformeerd. Ik heb mijn spinnerbouwtijd eerst aan wat andere experimenten besteed en aan wat spinners voor vismaten. Ik laat je het resultaat en mijn bevindingen weten!

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 10. Hoor het graag Robert, ik heb mijn eerste vissen aan de 30mm deep cup inmiddels gevangen.
  Gr, Rene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rene, ik heb een nieuw blogverhaal geschreven over de bouw van de spinners met de deep cup bladen. Nu nog testen!

   Groeten van Robert

   Verwijderen