woensdag 4 januari 2017

De nieuwe Floret

"De Floret is altijd een droomhengeltje geweest voor de ultralichte kunstaas visser", zo valt al tijden te lezen in de Fair Play prijscourant. Er is wel wat veranderd: het drie-grams hengeltje is langer geworden en heet nu Floret Special Cobold.

De nieuwe Floret
Over de lengte: die is volgens dezelfde prijscourant nu 1.60m. Dat is maar liefst 7 centimeter langer dan de vorige versie, die volgens opgaaf 1.53m mat. Ik heb de hengel zelf ook eens opgemeten en kwam zelfs tot een werkelijke lengte van 1.64m! We komen dan op een verschil van 11 centimeter met de vorige versie, wat echt een merkbaar stukje langer is. Wat mij betreft echt geen nadeel. In een oude Fair Play catalogus uit de jaren '70 lees ik dat de Floret in die tijd zelfs maar 1.46m mat. De Floret is dus door de jaren heen flink wat gegroeid.

Een genot om vast te houden
En dan die naam: Special Cobold? Wat is daar zo speciaal aan? Veel van de cobold-glas hengels in de prijscourant hebben de toevoeging "special" meegekregen. Ik heb van Jan Bassez begrepen dat de glasvezels in het "special" cobold niet meer kruislings geweven zijn maar dat de vezels in de lengterichting van de hengel lopen. Over het algemeen resulteert dit in wat "strakkere" hengels met een iets snellere actie dan wat we van het gewone cobold gewend zijn. En daardoor kunnen sommige hengels ook wat langer uitgevoerd worden, zonder de actie al te veel te beïnvloeden. De nieuwe Floret is dan ook nog steeds een lekker kittig spinhengeltje.

Lichte ogen

De standaard uitvoering van de Floret is uitgerust met lichte Pac Bay oogjes. Wat mij betreft een prima keuze. Ik vind ze mooier en fijner dan de Recoil oogjes die je ook vaak op uitralichte hengels tegenkomt. Dat is ook een kwestie van smaak, natuurlijk.

Een perfecte bussluiting

Is de Floret met al die veranderingen nou nog wel een driegrams spinhengel? Nou, eigenlijk net niet. Volgens de beroemde bouwer zelf zit het werkelijke vermogen van de nieuwe Floret ergens tussen de drie en de vier gram in.Is dat erg? Voor mij niet. Ik kan naast de voorgeschreven standaard 20mm stompe terrible nu ook gerust een 25mm stompe terrible spinner met deze hengel vissen, zonder hem al te veel te overbelasten.  Maar de kleinste spinnertjes voel je nog steeds goed draaien. Eigenlijk komt het er op neer dat er wat meer overlap is ontstaan met de vijfgrammer. En daarmee is de nieuwe Floret wat meer universeel geworden in het ultralichte werk. Naar mijn mening niet verkeerd!

De 35mm Rafale bladen

Ik heb op deze nieuwe Floret zelfs spinnertjes gebruikt met 35mm Luxor Rafale bladen. Die had ik nog liggen maar gebruikte ze weinig. De Rafale bladen draaien zo dicht op de as van de spinner dat ze minder voelbaar zijn. Om die reden kneep ik altijd het uiterste hoekje van het blad een beetje naar buiten om wat met weerstand te krijgen als ik ze viste op de vijfgrammer. Maar als je dat achterwege laat, dan draaien ze perfect op de Floret! Je gebruikt dan een relatief grote (snoek-)spinner op een ultralichte hengel. Succes verzekerd!

Ik heb inmiddels al een aantal snoeken, tot 76cm, gevangen met de nieuwe Floret. Het is een genot om een snoek te drillen met een dergelijk lichte hengel. En het is elke keer weer verbazingwekkend waartoe je met ultralicht materiaal in staat bent. Ik heb geen enkele keer een gevoel van verlies van controle beleefd. 

Mijn Floret en ik zijn op slag vrienden geworden. Ik hoop er nog lang van te kunnen genieten!

24 opmerkingen:

 1. Zeer interessante info over de nieuwe Floret, ik vroeg me al af of er echt iets speciaals was aan de 'special' hengels of dat het een marketing kreet was...
  Die Pac Bay oogjes heb ik op een zelf afgebouwd UL blankje zitten, dat scheelt echt t.o.v de traditionele hc ogen en ze zien er nog super uit ook.
  De door jouw gemeten lengte van 1.64 komt dan wel erg dicht in de buurt van de 5 grammer van 1.68, bezit je die laatste ook ? Zo ja, hoe verhouden deze hengels zich tot elkaar qua karakter ?
  Ik heb de oude Floret met hc ogen, deze is vrij zacht van karakter.
  De afgelopen jaren heb ik te weinig gevist, mijn voornemen is om dit in 2017 weer wat meer te doen, blogs zoals die van jou wakkeren het vuurtje weer aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie nu dat de Floret in de prijslijst 2015-1 een lengte van 1.63 heeft....

   Verwijderen
  2. Hallo Frederik,

   Ik heb de vijfgrammer cobold nog niet maar dat duurt niet lang meer. Morgen haal ik hem op in België! Het is dan wel de versie in "oud" cobold; de laatste.
   Ik had samen met de Floret bijna de special cobold vijfgrammer gekocht. Zoals gezegd, de Floret en de vijfgrammer liggen iets dichter bij elkaar qua vermogen maar het zijn toch twee verschillende hengels, hoor. De Floret voelt verfijnder. Ik heb daarom nu toch voor de oud cobold vijfgrammer gekozen om naast de special cobold Floret in te zetten. Ik laat de bevindingen weten zodra ik wat ervaring heb opgedaan.
   Ik heb het vissen na een aantal jaren van relatieve rust ook weer opgepakt sinds een jaar of vier. Heerlijk, maar pas op: ook verslavend!

   Verwijderen
  3. Hallo Frederik,
   Ik meende al dat Jan een lengte van 1.63m noemde toen ik de Floret kocht... in de nieuwe prijscourant staat een lengte van 1.60m.

   Verwijderen
  4. Hallo Robert,

   Veel plezier morgen en ik ben benieuwd naar je ervaringen !
   Als je dan toch bij Jan bent morgen.... zou je de 8 grammer en de 10 grammer cobold eens willen vergelijken voor me ? Mijn ervaring met de 10 grammer is dat ik hem wat lomp en zwaar vond overkomen i.v.m. de 5 grammer, de balans vond ik niet fijn een jaar of 8 geleden toen ik er een had aangeschaft. De wat grotere snoek op de 5 grammer vind ik toch wat minder ideaal soms, vandaar mijn gedachte om een 8 grammer te overwegen.
   Dat dit alles verslavend is (en geld kost) is me uit ervaring bekend maar dat heb ik er voor over ;-)

   Verwijderen
 2. Hoi Robert,

  Een verslag waar je na het lezen meteen zin van krijgt om naar België te rijden. De nieuwe Floret en vooral hoe jij haar beschrijft zorgt ervoor dat ik bijna zit te watertanden achter het schermpje van m'n mobiel. Stiekem proef ik ook een voorliefde voor Cobold boven Grafiet bij jou...😉 En zo ja, dan geef ik je groot gelijk!

  Frederik, als ik het goed onthouden heb, is jouw Floret nog van Frits uit Den Helder geweest?!

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Dat klopt, die heb ik inderdaad van Frits overgenomen, ik kwam hem laatst nog tegen op je blog, ik was wat aan het bladeren door oude posts en herkende de bovenste kurk van het handvat met een paar typische en bekende onregelmatigheden....
   Een reisje naar het zuiden was bij mij ook al door mijn hoofd geschoten, ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe 8 grammer. De 10 grammer cobold heb ik gehad maar die beviel me niet, wellicht is de 8 grammer meer mijn ding.

   Verwijderen
  2. Hoi Frederik,

   Zie je wel! 😀

   Grappig, ik moest laatst aan jou denken. Hoe zou het met Frederik gaan?

   De Cobold tiengrammer was vroeger ook mijn ding niet. En hetzelfde gold voor de lange tiengrammer van Grafiet. Beiden in m'n bezit gehad en verkocht. Maar ondertussen staan ze hier gebroederlijk naast elkaar op zolder. Niet dezelfde uiteraard. M'n geel glas tiengrammer is nu van onze oudste zoon. Die achtgrammer heb ik vorig jaar bij Jan Bassez in m'n handen gehad... Wow!!!

   Groeten,
   Peter

   Verwijderen
  3. We maken elkaar gek, Peter :-)
   Ik heb de achtgrammer kortgeleden ook in handen gehad en ik heb hem in bestelling ... maar morgen eerst de vijfgrammer ophalen!
   Ja, je kunt dus wel zeggen dat ik een voorliefde voor cobold heb. Altijd al zo geweest eigenlijk. Met vlokhengels, swingtip hengels etc. Het diep doorbuigen tijdens de dril geeft voor mij elke keer weer de doorslag om voor cobold te kiezen.

   Groet,

   robert

   Verwijderen
  4. Het gaat goed met me Peter maar de afgelopen jaren ben ik o.a. gaan hardlopen en wielrennen waardoor het vissen wat op de achtergrond raakte. Daarnaast heb ik nog 1001 interesses wat onvermijdelijk leid tot het moeten maken van keuzes....
   Ik had een 10 grammer met een olijfgroene taille, misschien was dit ook een wat afwijkende versie, ik had dat nog niet eerder gezien op een Fair Play hengel.
   @Robert: Super dat je de 8 grammer ook hebt besteld, ik ben zoals je zult begrijpen, ook zeer benieuwd naar je ervaringen met deze hengel....
   Je hebt alvast genoeg onderwerpen voor volgende posts ;-)

   Verwijderen
  5. Fijn om te lezen Frederik! En hardlopen en fietsen is/zijn natuurlijk ook leuk om te doen 👍

   Gr, Peter

   Verwijderen
 3. Robert, wat ontzettend gaaf!!! Daar ga je geen spijt van krijgen. Veel plezier morgen 👍

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmm... berichten op de ipad icm blogger gaat niet helemaal soepel... grr!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Frederik, de nieuwe tiengrammer cobold special voelt al heel anders aan dan de oude. Minder lomp, strakker. Misschien is dat al meer naar jouw zin. De achtgrammer was nog niet afgebouwd maar zal meer richting de vijfgrammer gaan qua gevoel. Is ook een stuk korter als de tiengrammer. Maar zelf voelen is toch het allerbeste! Je mag ook eens bij mij in Groningen langs komen als ik de achtgrammer binnen heb om te vergelijken hoor (weet niet wat dichterbij is voor je)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ok, bedankt, ik zit er precies tussenin, ik woon in Almere, maar als een bezoekje gecombineerd kan worden met een paar uurtjes vissen dan ga ik graag op je aanbod in ;-)
  Is je 5 grammer naar verwachting afgebouwd ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We kunnen altijd ergens halverwege afspreken Frederik. Lelystad heeft mooi water bijvoorbeeld. Ik laat je weten wanneer de achtgrammer af is.
  De vijfgrammer is geheel naar wens en is weer een mooie aanwinst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of...jullie komen samen hier een dagje polderen!? En als Lolle ook zin/tijd heeft gaan we met z'n vieren. Een mooi kwartet zo, met verschillende Fair Play spinhengels - de ervaringen daarmee en er alleen al over praten lijkt me fantastisch.

   Groeten,
   Peter

   Verwijderen
 8. Ik kom graag eens die kant op, Peter! Is het niet op de snoek, dan is het wel op de ruisvoorn of karper in het voorjaar.
  Ik zal eens polsen bij Lolle.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interessante discussie om te lezen, ik ben zelf in het bezit van een 5 gr cobold en een snoekbaars 270 grafiet. Nu ben ik op zoek naar een Floret of een Rapier, maar als ik dit allemaal lees zal ik de Floret zeer zeker binnenkort eens bij Jan gaan bekijken. Hij heeft er i.i.g. een op voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo John,

   Ik zou zeker eens gaan zwiepen  met de Floret bij Jan. Ondertussen is het stiekem mijn favoriete UL hengeltje geworden, naast mijn Rapier en Cobold vijfgrammer.  De Rapier is toch wel meer een specialistische en nog lichtere hengel; de Floret is universeler. En snoeken tot ver in de 80 cm en met 12/00 nylon bleken geen probleem :-)

   Groeten van Robert

   Verwijderen