donderdag 12 januari 2017

Vóór het vriezen gaat!

Het collectief van weermannen en -vrouwen is het er unaniem over eens: volgende week gaat het vriezen! Behalve dat ik meer een zomermens ben en mijn humeur over het algemeen óók onder nul is als het vriest, heeft dat nog één groot nadeel: water wordt ijs. Ik had dus nog maar kort tijd om mijn nieuwe Fair Play Cobold vijfgrammer uit te proberen voordat de winter toeslaat. Op naar de waterkant, op mijn vrije donderdagmiddag!

Aan de speld een mooi eigenbouw spinnertje, met 35mm Rafale blad en klein streamertje op de haak. Onderlijntje van titanium, eveneens eigenbouw. 16/00 Caperlan nylon op de Shimano Symetre 500.

De wind is eerst pittig maar zwakt al vrij snel af. Ik kan prima uit de voeten met de vijfgrammer. Al na een paar worpen meldt de eerste snoek zich! Een mooi exemplaar.

69 cm, de eerste op mijn Cobold vijfgrammer!

Halverwege mijn vistripje dient snoek twee zich aan. Een flink exemplaar van dik in de tachtig centimeter! Ik manoeuvreer de flinke snoek behendig om een paar paaltjes in het water heen. Alles gaat heel beheerst, de snoek gaat een paar keer flink door de slip en de vijfgrammer buigt helemaal hoepeltjerond. Heerlijk! Als ik de snoek onthaak, fotografeer en weer terugzet, krijg ik een applausje van een aantal mensen de klaarblijkelijk aan de overkant van het water het schouwspel hebben gezien. Ook weer leuk; de reacties aan de waterkant zijn ook wel eens anders...

84 cm snoek, spectaculair aan ultralicht materiaal

De derde snoek is een toegift, minder groot, maar spectaculair uithalend naar de spinner vanonder een aangemeerd roeibootje, vlak langs de kant.

55 cm, gretig happend naar de Rafale spinner

Ik houd het na een tijdje voor gezien. Ik heb mijn vijfgrammer op passende wijze weten in te wijden, nog vóór winterse perikelen het vissen wellicht onmogelijk gaan maken. Ik kan weer een tijdje vooruit met de herinnering aan een paar geslaagde vis-uurtjes.

Eenmaal weer thuis zie ik pas de nieuwe zelfgemaakte Bullock lepeltjes in mijn kunstaasdoos. Helemaal vergeten te testen! 

Bullock lepels

Achteraf denk ik dat het door de wind niet gemakkelijk werpen was geweest, maar toch, ik was wel benieuwd hoe ze zouden vissen. Misschien valt het allemaal wel mee met die winter en kan ik snel weer naar de waterkant.

11 opmerkingen:

 1. Yihaaaaaaaaa

  Een droom debuut van de vijfgrammer! Prachtige snoeken Robert!!!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel, Peter. Het was een fijne middag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend Robert! Je mooie hengel is meteen goed ingewijd!

  Groeten van Ton.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er goed uit!
  Zowel je vangst als de 5 grammer....
  Die lepels gebruik ik ook, eveneens zelfbouw, doen het goed in de winter.
  Je kan er veel langzamer mee vissen dan met een spinner.

  Groet, Frederik

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt, Frederik! Ik kan niet wachten om de lepels uit te proberen. Jammer dat ik ze vergat, maar ik was ook zo lekker aan het vissen met die Rafale spinner.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Robert,
  Prachtige snoeken op een prachtige hengel!

  Groet, lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt, Lolle! Het ging prima met de vijfgrammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie lepeltjes Robert, heb je die gemaakt met de onderdelen van Jan B of heb jij deze ergens anders gekocht?
  Ik heb zelf ook een tweetal gekocht bij Jan B voor de 4 grammer, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de Pako 5 grams uitvoering hier heb ik huizenhoog vertrouwen in.
  Groet,
  Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij Jan B nam ik de grote bladen mee, voorgeboord en al, omdat hij de complete lepels niet in voorraad had. De rest heb ik zelf toegevoegd.
  Ik ben nog helemaal niet zo met lepels bezig geweest. Dit is een eerste experiment.

  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen