zaterdag 18 februari 2017

Op pad met de tiengrammer en met de vijfgrammer

Afgelopen donderdag, toen het ijs nog maar nauwelijks verdwenen was, beproefde ik mijn geluk ergens in een kanaaltje in Friesland. Ik wilde op mijn vrije middag graag de nieuwe Fair Play special cobold tiengrammer uittesten. Voor dat doel had ik speciaal een tweetal spinnertjes van gehamerde Indiana bladen gemaakt, die ik kreeg van Jan Bassez. De bladen zijn 40mm en vissen perfect voelbaar op de nieuwe tiengrammer. 

Het zou een taaie middag blijken te zijn. Slechts één aanbeet resulteerde in een klein snoekje.

Klein snoekje
Vandaag, nu het al een aantal dagen vorstvrij is geweest, wilde ik weer eens een paar bekende stekken in Groningen Stad bij langs. Ik koos ditmaal voor de Fair Play cobold vijfgrammer en een spinnertje van een Succès blad die ik à la stompe terrible zonder ruitertje op de as had gemonteerd. Draait als een tolletje! 

De geëigende stekken in de Groningse vijvers leverden niets op. Het water was ook overmatig troebel, zanderig. Na een uur besloot ik te verkasssen naar een vaartje ten zuiden van Groningen. Hier was het water wèl helder. Het zonnetje brak door, de wind ging liggen. Heerlijk om buiten te zijn.

Fair Play Cobold vijfgrammer en Shimano Symetre 500 met 12/00 Caperlan nylon
Na een tijdje kreeg ik een keiharde aanbeet op het spinnertje. Het bleek al snel een flinke snoek te zijn. Zij ging een paar keer gevaarlijk langdurig door de slip heen. Hengel maximaal rond, gierende slip en 12/00 nylon van links naar rechts door het water. Tussen hoop en vrees kon ik gelukkig genieten van een prachtige dril, waarbij de snoek telkens zichtbaar was in het ondiepe water.  Ondertussen kon een voorbijganger meegenieten van het schouwspel. Na de nodige lucht-acrobatiek (van de snoek; niet van mij) kon ik haar in mijn netje laten glijden. Het spinnertje zat vrij diep gehaakt maar met behulp van de kiewgreep en dankzij het weerhaakloze, dunne haakje was onthaken snel gebeurd. Ik mocht op de foto van de vrouw die was blijven staan te kijken, samen met de snoek die precies 90 cm bleek te meten.

Snoek 90cm aan de vijfgrammer!
Nagenietend van de mooie dril en de prachtige snoek, blijkt zowel ikzelf als mijn spinner licht gehavend.


Het deert me niet. Ik vang daarna niets meer maar ga met een tevreden lach op mijn gezicht naar huis. Deze vangst op de ultralichte vijfgrammer vergeet ik niet snel weer. Genieten!

9 opmerkingen:

 1. Robert, nonderju wat een juweel van een snoek. En de bevestiging van wat er mogelijk is met een dunne gewone nylon lijn - mits gebruikt op een hengeltje dat speciaal voor deze lijn ontworpen is. Uiteraard komt dat alles pas goed tot zijn recht in de handen van een kundige visser. Nou, dat ben jij! Echt Fair Play!!!

  Groeten uit Volendam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed werk ouwe snoeken pijper, vergeet niet van wie je het vissen nou echt geleerd hebt hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt, Peter! Jij en ik weten hoe belangrijk balans in een ultralichte uitrusting is. Kracht in het kwadraat. Ik gebruikte eerst 16/00 caperlan nylon op de vijfgrammer maar de 12/00 past prima, met een trekkracht van 1,1 kg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee De heer A. te D.! Ik vergeet die snoek die ik in Heereveen met jou ving niet gauw weer hoor. Het was een hernieuwde start van het vissen voor mij. Gaan we in de gesloten tijd nog eens een paar wormen zwemles geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me leuk Robert. Lekker op elkaars hengels zeuren. Ik kijk er naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige snoek op de 5 grammer Robert, zoals Peter al aangaf, zo zie je maar wat er met een U.L.hengel + lijn mogelijk is. Als je maar vertrouwen hebt in je materiaal, dan kan er een hoop, zelfs één die de magische grens gaat overschrijden, mits er ruimte genoeg is om te drillen en weinig obstakels in de buurt!
  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Precies, Lolle. En door dit soort vangsten blijft het vertrouwen in het materiaal alleen maar groeien!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Robert,

  Ik keek net bij makelaardij en zag drie bekende hengels erbij staan. En nu ik je verslag opnieuw las, valt mij op dat ik de vorige keer (kwam door die snoek 😉 ) over je nieuwe tiengrammer heen heb gelezen. Proficiat!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Peter, dat klopt! Ik heb o.a. mijn oude tiengrammers grafiet en Cobold ingeleverd. Beide heel mooie hengels en heel veel van genoten. De nieuwe Cobold tiengrammer zit voor mij precies tussen de oude Cobold en de lange grafiet in wat betreft snelheid, actie en lengte. Ik kon me daar beter in vinden.
  De oude vijfgrammer heb ik ook achtergelaten in de makelaardij; binnenkort verslag van de hengel die ik daarvoor in de plaats meenam :-)

  Ik wens de hengels in de makelaardij een nieuwe eigenaar toe die er net zoveel plezier aan gaat beleven als ik dat heb gedaan!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen