zondag 12 maart 2017

De Fair Play Cobold achtgrammer

Als het over de universele lichte spinhengel voor het poldervissen gaat, dan gaat het in bepaalde kringen steeds meer over de achtgrammer. Was "vroeger" de twaalfgrammer een universele spinhengel en later de tiengrammer, nu wil het verhaal dat je een achtgrammer breed in kunt zetten. Zogezegd omdat de snoek gemiddeld wat kleiner is dan "vroeger", maar dat durf ik echt niet te beweren. Ik denk zelf eerder omdat er (gelukkig) veel hengelaars zijn die graag een beetje lichter gaan vissen.

Voor mijzelf is een spinhengel met een vermogen van tien gram nog steeds een heel universeel inzetbare hengel voor het spinnen op snoek. Maar de stap naar een vijfgrammer als je iets lichter wilt vissen blijkt toch vaak een grote. Dan is inderdaad een achtgrammer nog zo gek niet. Met een nylon lijn van zo'n 16/00 ben je dan heel mooi licht aan het vissen op snoek en sta je niet voor schut als opeens blijkt dat de baars er zin in heeft.

Mijn voorkeur gaat uit naar Fair Play spinhengels van Cobold glasvezel, dat moge zo langzamerhand duidelijk zijn. Een goede spinhengel van Cobold is kittig van actie maar buigt desgewenst gemakkelijk en diep door tijdens de dril. Ik ben de gelukkige bezitter van een Cobold achtgrammer, heel mooi afgebouwd door Jan Bassez, met de door mij gekozen donkerrode wikkelingen en met een extra sier randje. 

Perfect afgewerkt

De hengel is 1.75cm lang en dat vind ik een mooie lengte voor een lichte spinhengel. Ik heb het eigenlijk niet zo op de lange en extra lange spinhengels die velen zo roemen tegenwoordig. Jazeker, verder werpen, gemakkelijker langs de oever om een rietkraag heen vissen, allemaal voordelen. Maar die extra lengte zit mij eerlijk gezegd vaak meer "in de weg" dan dat ik er voordeel bij heb. En de hengel is bij een grotere lengte ook zwaarder, wat je in je polsen en schouders gaat voelen na een dag vissen.


Fair Play, echte hengels

Zoals gezegd voel je tijdens het vissen duidelijk dat je lichter vist dan met een tiengrammer. Maar het is géén ultralichte hengel; daarvoor kom je toch echt uit bij de vijfgrammer of lichter. Welke spinners vis je op de achtgrammer? Ik gebruikte een Indiana 34mm spinner, een Succes 35mm, maar ook een Colorado 25mm. Alweer vrij universeel, dus. Ik zou zeggen, alles wat je normaal op de vijfgrammer vist, plus nog wat zwaardere spinners. Echte spinners voor de tiengrammer, de Indiana 40mm of de Terrible 45mm bijvoorbeeld, zijn te zwaar. Maar ook hier hebben we weer te maken met persoonlijke voorkeur.

De achtgrammer "in het wild"

En hoe drilt de achtgrammer? De snoek van 74cm die ik er recentelijk mee ving, was een hele mooie partij voor de hengel. Twee keer moest de slip van de molen heel kort assistentie verlenen om al te veel stress op de 16/00 nylon te voorkomen. Het ging allemaal heel beheerst en de dril was prettig maar niet te lang. Je hebt echt niet het gevoel dat je een ultralicht kunststukje staat op te voeren maar het gevoel te zwaar te vissen had ik ook geen moment. 
74cm aan de achtgrammer, een hele mooie partij
Universeel? Jazeker, voor mij wel! Deze hengel is in een hele korte tijd een favoriet in mijn collectie geworden.
56 opmerkingen:

 1. Hoi Robert,

  Weer lekker leesvoer om de nieuwe week mee te beginnen.

  Thx!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ron Boelhouwers27 mei 2018 om 22:36

   ben blij een paar ultra light mensen gevonden te hebben, ik vis zelf met een fenwick holglas, 3 en / of 5gr, vindt een 8 gram te dicht bij de 10 gr liggen

   Verwijderen
 3. Best jammer, dat ik afgelopen zaterdag tijdens onze visdag in Lelystad je nieuwe 8 grammer niet diep heb kunnen zien buigen op een forse snoekdame, Robert!
  Je nieuwe Fair Play grafiet vlokhengeltje heeft in ieder geval wel heel vaak een buiging kunnen maken. Ik kan voorlopig geen ruisvoorntje meer zien, ha, ha!

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toppie mannen, ik zag op Facebook al een foto voorbij komen met de betreffende vlokhengel daarop afgebeeld. Dat zal vast een hele mooie visdag geweest zijn! Gaaf!!!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was zeker een hele mooie visdag, Peter!
  Ik vond het ook erg plezant om aan Robert te merken, dat hij heel erg geniet van het vissen met zijn nieuwe 8 grammer en vlokhengel. Hij heeft Jan Bassez hoog in het vaandel staan als hengelbouwer en wat mij betreft is dat volkomen terecht.
  De snoeken bleken er op onze visdag echter de voorkeur aan te geven om gevangen te worden aan mijn Glass King 6 grammer. Of was het de door mij zelf geknutselde 35 mm Terrible long die de doorslag gaf?
  Dat zijn zaken die we gelukkig nimmer zullen weten.

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar ben ik het helemaal mee eens Ernst!

  Komt ie 👍

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Ernst: die achtgrammer gaat nog eens flink buigen, hoor. De snoeken volgden mijn spinner met zwart/witte streamer wel maar wilden niet toehappen. Zo'n Terrible Long lijkt echter wel "ruiken is hangen". Top vanger!

  @Peter: die vlokhengel heeft zijn eerste visdag meegemaakt. Het is de vlok grafiet 204cm en die is werkelijk fantastisch. Zelfs de kleinere voorn was spectaculair. Je houdt jezelf een beetje voor de gek, maar doen we dat niet vaker met UL vissen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik het volste vertrouwen in, Robert!
   Dat de ene visdag de andere niet is,bleek afgelopen middag. Ik viste met mijn Fair Play 5 grammer uit 1972 de nieuwe spinner met een bladmaat van 27 mm, die ik onlangs van Jan heb gekregen. De aanbeten, die ik kreeg, waren allen van het type "BAM!". De haak zetten ging tref zeker. Dit nieuwe type spinner is wat mij betreft een topper voor de 5 grammer. De weerstand op de hengeltop is identiek aan die vissend met de 35 mm Terrible long, waardoor er erg gecontroleerd mee te spinnen is.
   De snoeken lusten hem graag. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.:-)

   groet van Ernst

   Verwijderen
  2. Niets leuker dan jezelf af en toe voor de gek te houden Robert!

   Verwijderen
 8. Ik heb van Jan ook eenzelfde setje spinners gekregen. Ik heb ze nog niet geprobeerd maar heb al wel ervaring met spinners met vergelijkbare bladen. Vangers!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vertelde je me afgelopen zaterdag. Ik ga de eerst volgende keer aan de waterkant achter een volgens de 18,de 21 en de 23 mm met de Rapier vissen om te bepalen welke maat van dit type spinnerblad ik het best vind passen bij dit hengeltje. Ik heb wel een vermoeden, maar wil het natuurlijk in de praktijk ervaren.

   groet van Ernst

   Verwijderen
  2. Dat zal voor mijn nieuwe Floret zeker heel anders uitpakken dan voor jouw "originere" Floret, Ernst! Ben benieuwd.

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  4. Als ik mijn Floret van transparant rood glas uit de seventies vergelijk met jouw nieuwe Floret, dan is er een duidelijk verschil in de snelheid van de actie. Volgens mij is dat verschil als ik mijn Rapier uit 2014 met jouw nieuwe Floret vergelijk veel kleiner. De 25 mm Diamond spinner belast de top van mijn Rapier te veel tijdens het spinnen. Misschien is de 2 mm minder van het nieuwe type spinnerblad precies passend?
   Ik kan me niet meer inhouden! Ik ga het morgen uitzoeken! :-)

   Verwijderen
  5. Robert...om nou te zeggen: het was lekker buiten!, gaat me te ver. Ik had natuurlijk wel een doel: spinnertjes testen.
   Conclusie na een aantal uurtjes spinnen. De 21 mm is qua weerstand op de hengeltop identiek aan de FP Terrible long 30 mm. De 23 mm belast de hengeltop iets meer, maar is wat mij betreft de bladmaat van dit type, dat erg goed past bij de Rapier. Vooral als er een stevige bries staat, zoals afgelopen middag. De trillingen van de 18 mm worden ook geregistreerd door de top van de Rapier, maar kwam ik uit de luwte in de volle wind, dan raakte ik de controle over de spinner kwijt. Daar had ik vissend met de 23 mm geen last van.
   En met welke bladmaat ving ik het meest?
   Ik heb geen beet gehad.....
   Aan het eind van de middag verspeelde ik ook nog eens de 23 mm....

   groet van Ernst


   Verwijderen
 9. Een heel stuk wijzer, een spinner armer en geen vis... het hoort er bij, Ernst! Je kon tenminste buiten zijn... ik mocht achter mijn buro'tje hopen dat het weekend wat droog blijft!
  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klopt en het kan altijd minder zoals je aangeeft....
  De weersverwachting voor dit weekend is Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Ik zal voor je duimen, dat er perioden voorkomen, waarin het weer minder onstuimig is als op dit moment het geval is in Lelystad.
  Ik begin inmiddels zin te krijgen om met de Swingtip Ultra Light te gaan vissen. Ik ga dit weekend al vast nieuwe Stilon 12/00 mm op een molentje spoelen. Lang leve de voorpret!

  Misschien gaat je nieuwe 8 grammer dit weekend al diep buigen op een mooie snoek? Ik wens het je toe en hoop er in je volgende Blog-verhaal over te lezen.

  Goede vangst!

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ernst, ik kon gisteren een uurtje vrijmaken en koos er voor om met de Floret te gaan spinnen in een Groningse vijver. Het weer viel alleszins mee! Ik haakte al vrij snel een snoekje die ik netjes wist te landen. Daarna heb ik geen beet meer gehad. Wel heb ik op drie plekken snoek zien paaien! 😳

   Ik gebruikte de 35mm (!) Rafale spinner op de Floret. Deze bevalt me heel goed. Ik kwam er achter dat de spinners die ik van Jan kreeg in een ander spinnerdoosje nog thuis lagen dus die heb ik niet kunnen proberen.

   Voor mij is het snoek seizoen nu eerst afgesloten. Bij mooi weer ga ik kijken of ik met de swingtip giebels kan vangen in de vijvers.

   Verwijderen
  2. Hey, deze reactie van je had ik gemist, Robert... Die nieuwe Floret van je is ook wel een heel fijn hengeltje. Gefeliciteerd met je vangst! Een goed teken, dat je paaiende snoek hebt gezien. Ik vind het een prachtig schouwspel. Helaas ben ik niet elk jaar op de juiste tijd op de juiste plaats om er live van te kunnen genieten.

   Ik hoop, dat je spoedig met de swingtip aan de slag kan. Zelfs wanneer de vangst uit Giebels bestaat, kan het een leuke manier van vissen zijn.

   groet van Ernst

   Verwijderen
 11. Leuk om te lezen dit onderwerp Robert en Ernst, het valt volgens mij ook niet mee om een Indiana spinnerblad ergens zo maar tussen een smal blad of stomp blad te plaatsen zonder dit zelf in de praktijk te testen inderdaad!
  En dan nog is er de factor die persoonlijke voorkeur heet, het gevoel van de één hoeft niet dat van de ander te zijn.

  Zoals die spinner die je voor me mee hebt genomen uit Belgie Robert van Jan B, ook een Diamond Indiana spinnerblad, maar dan van 32 mm.
  Deze is volgens Jan B voor de 10-grammer gemaakt, ik gebruik deze maat juist weer op de 8-grammer titanium en naar alle tevredenheid.
  De ideale lepel op deze hengel is voor mij de Pako 6 gram, zo zie je maar weer wat is wijsheid!
  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij verwoord je met je benadering precies, wat wijsheid in deze context is, n.l. vis met het kunstaas, dat je goed qua gewicht en weerstand bij je hengel vindt passen. Jan Schreiner heeft om de keuze hier bij, voor wat betreft het type en het formaat spinnerblad, te vergemakkelijken, mooie overzichtjes gemaakt, die als uitgangspunt kunnen dienen.
   Er zijn echter tussen "slank" en "stomp" nogal wat variaties denkbaar, zodat het testen van een spinner en hengelcombinatie inderdaad het best in de praktijk aan de waterkant kan plaatsvinden. Ik moet toegeven, dat ik het best leuk vind om mijn persoonlijke voorkeur voor wat betreft het hengelsportmateriaal en de vistechnieken, die ik gebruik, af en toe te evalueren en aanpassingen door te voeren, die ik nodig vind. Nodig is in dit geval gelijk aan plezier verhogend,wat mij tot de optimale beleving van de hengelsport brengt.

   groet van Ernst

   Verwijderen
  2. Hoi Lolle, ik gebruikte op mijn oude, vrij zachte tiengrammer een Indiana 34mm blad, welke ik nu naar tevredenheid op de nieuwe achtgrammer gebruik. Op mijn strakke nieuwe tiengrammer gebruik ik nu 40mm Indiana... zo zie je maar weer!

   Robert

   Verwijderen
 12. Wat hebben we toch een mooie hobby mannen. Leuk om/over (van) elkaars bevingen te lezen en te leren!

  Groeten uit Volendam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik met je eens, Peter!
   Ik weet bijvoorbeeld in middels zeker, dat ik niet met een Hardy RW Avon wil vissen.
   Vooral de foto's in het artikel, waar jij in een reactie op SDDP een link naar hebt geplaatst, die tonen hoe de buiging bij toenemende belasting van de blank zich gedraagt, gaven hier de doorslag in. Bedankt!

   groet van Ernst

   Verwijderen
  2. Hoi Ernst,

   Een goed voorbeeld van een Engelse karperhengel. 😉

   M'n Hardy's doe ik nooit weg, maar na een visdag ermee weet je/ik meteen weer waarom de voorkeur uitgaat naar Fair Play!

   Gr,
   Peter

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Andermans bevindingen zijn heel nuttig, Peter. Ik vind het delen van de ervaringen en je eigen keuzes maken, met respect voor andermans keuzes, een fijn aspect van onze hobby. We raken nooit uitgeëxperimenteerd!

   Verwijderen
 13. Klopt als een zwerende vinger Robert! En respect hebben voor elkaars keuzes, betekent niet dat je je mening (en praktijk ervaring) altijd om de goede vrede te bewaren onder stoelen of banken moet steken - toch!? En ik kijk liever naar een visser die zijn Hardy of B&W goed gebruikt, dan naar iemand die z'n Fair Play op wat voor manier dan ook misbruikt. 😉

  Ik ga m'n Hardy Trotter uitlaten. Fijne zondag mannen!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "En respect hebben voor elkaars keuzes, betekent niet dat je je mening (en praktijk ervaring) altijd om de goede vrede te bewaren onder stoelen of banken moet steken - toch!?

   Ik zet je reactie er nog een keer op, want ik vind hem heel erg waardevol.

   Wederom bedankt!

   groet van Ernst

   Verwijderen
 14. ...komt ie nu jouw kant op, Peter: 👍🏻

  Fijne zondag!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En...nog gevist, Robert? :-)

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vandaag niet geviist, Ernst, gisteren wel. Zie mijn reactie ergens hierboven.

  Groet,

  Robert

  PS mijn UL swingtiphengel staat ook ongeduldig te trappelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ontdekte die reactie zo juist, Robert...
   Als je de snoek met rust gaat laten, dan is UL swingtippen een mooi alternatief. Je kan ook je grafiet vlokhengeltje meenemen.
   Zwaar genoeg voor Giebels. Misschien weet je er met dat UL hengeltje een sportvis van te maken? Of houd je dan je zelf te erg voor de gek? ;-)

   groet van Ernst

   Verwijderen
  2. Ik had er ook overheen gelezen Robert. Een mooi moment/manier om het roofvisseizoen af te sluiten. Giebels vangen op ultra licht materiaal vind ik geen straf. Zeker in de koude periode of het voorseizoen zijn ze van harte welkom. Het materiaal (goed op elkaar afgestemd hengel/lijn) maakt van bijna van iedere vis een sportvis. Een grote giebel op een vlokhengel zo dun als een rietje vangen is natuurlijk een feestje.

   Jammer dat ik toen net te laat was toen Ernst zijn exemplaar voor een prikkie verkocht. Misschien wordt deze nu wel ingezet als kruiskarper hengel...

   Gr,
   Peter

   Verwijderen
  3. Het huidige type FP Vlokhengel grafiet van 204 cm heeft een progressievere buiging, dan degene, die ik verkocht heb.
   Toen ik onlangs het nieuwe type, dat Robert heeft mocht laten buigen, viel dat me op. Ik kon het ook waarnemen op het moment dat Robert een wat grotere ruisvoorn drilde. Wees er daarom maar niet rouwig om, dat je mijn vlokhengeltje niet kon aankopen. Hij had je vast, even als mij, niet bevallen in de praktijk.

   groet van Ernst


   Verwijderen
 17. Dan is hij helemaal op de goede plek terecht gekomen.

  Jan Bassez bouwt inderdaad parels van hengels. Die mij meer doen denken aan de Fair Play's van weleer dan die uit de periode eind negentiger jaren, tot in het begin van de nieuwe eeuw. Mijn Rapiertje en brasemhengel zijn goede voorbeelden dat John het niet altijd zo nauw nam in deze periode. Dat is nu wel even anders.

  Ik heb nog een Fair Play hengel op m'n verlanglijstje staan - de Cobold Special Light op 330 cm. En waarom deze niet in een speciale uitvoering laten afbouwen dan? Wordt vervolgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jan Bassez heeft op dit moment hele goede Cobold blanks ter beschikking om Fair Play hengels mee te maken. Waren deze er eerder geweest, dan had John daar ook mee aan de slag kunnen gaan.
  Ik heb inmiddels drie FP Brasemhengels: een groene, een gele en een bruine. Het is me opgevallen, dat de groene, wat volgens mij het oudste type FP brasemhengel in mijn collectie is, een zelfde opbouw in de toename van de buigweerstand vertoond als de Brasem Cobold, die jij van mij hebt overgenomen. Tussen het ontwerp van beide hengels ligt een periode van ongeveer 30 jaar. Ik zie beide hengels als de beste brasemhengel van glasvezel in die lengte in hun tijdvak.

  Als de Cobold Special Light op 330 cm minimaal een even goed ontwerp is als de Brasemhengel Cobold Special 305, dan kom je er niet onder uit om hem in een speciale uitvoering af te laten bouwen.:-)

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het mooi om te zien hoe jouw collectie uit hengels van verschillende periodes bestaat, Ernst. Nog mooier is te zien hoeveel kennis je daarover hebt en hoe goed je de hengels kunt vergelijken. Van onschatbare waarde, die kennis. Ik heb maar een paar hengels van rond 1990 en inmiddels een heleboel uit de laatste periode van Jan Bassez en een aantal uit pak em beet 2005-2014 van John. De hengels die wat inder goed bij mijn visserij pasten, staan inmiddels in de makelaardij 😏

   Verwijderen
  2. Zoals je inmiddels door een bezoek aan mijn 'mancave' weet, heb ik van een aantal Fair Play hengels van het zelfde type exemplaren uit verschillende tijdvakken. Dat ik geen vier AFTMA 5 vliegenhengels van glasvezel nodig heb om bijvoorbeeld fijn met een streamertje op snoek te kunnen vissen is een feit. Dat ik daardoor wel een beeld kan vormen over de hengeleigenschappen van de Fair Play AFTMA 5 glasvezel vliegenhengels, die gemaakt werden tussen pakweg 1968 en 2000 is ook een feit. Is dat noodzakelijk? Nee. Ik vind het gewoon een interessant en leuk onderdeel van mijn hobby sportvissen!
   Om hengels te kunnen vergelijken moet je, je enige kennis eigen maken over hengeleigenschappen. Jan Schreiner heeft hier boeken over vol geschreven, dus die kennis is makkelijk te vergaren. Dan rest enkel nog de praktijk. Aan en op het water is de opgedane kennis aan te vullen met ervaring. Dat is voor mij een heel leuk onderdeel van de leerschool, want het betreft het vissen en vangen met de hengels!
   Inmiddels kan ik een hengel ter hand nemen en bepalen of de hengeleigenschappen voldoen aan het doel, dat ik met de hengel voor ogen heb. Dat daar ook een persoonlijke voorkeur bij aan bod komt, is ook een feit. De Fair Play Brasem Cobold van 3,70 m was qua hengeleigenschappen een perfecte hengel met het doel voor ogen, waar voor hij was ontworpen. Ik vond het echter een te trage hengel om er prettig mee te kunnen vissen.

   In de enkele hengelsportzaak, die ik wel eens bezoek, neem ik ook wel eens een fabriekshengel ter hand en kom dan tot de conclusie, dat hij wat mij betreft enkel geschikt is om rozen langst te planten in de tuin. Dat zie ik niet als een goede hengeleigenschap.;-)

   Zowel de makelaardij door Jan als MP zijn handig bij het nastreven en bereiken van een hengelcollectie, die goed bij je past. Ik heb een deel van mijn Fair Play's uit de zeventiger jaren dan ook met behulp daar van aan kunnen kopen. Op MP bied ik enkel met een vooraf door mij vastgestelde gebruiks- en verzamelaarswaarde. Dat laatste is wel een beetje natte vinger werk voor mij. Ik ben echter niet bereid om een kapitaal neer te tellen voor een hengel op MP, die ik graag aan mijn Fair Play collectie zou willen toevoegen. De transfer met de handtekening van Jan Schreiner en het Fair Play logo geven een indicatie, dat het een echte hengel betreft, maar de prijs daar voor moet net zoals bij de Fair Play hengels uit het huidige assortiment van Jan Bassez het geval is, te verantwoorden zijn.
   Ik ben toch niet gek! :-)

   groet van Ernst

   Verwijderen
 19. Inderdaad misschien een beetje te kort door de bocht van mij. Van John's hand(en) zijn ook mooie hengels gebouwd. Absoluut! De periode die ik bedoelde was ook de moeilijkste waarschijnlijk. Vissen naar het gedachtegoed van Jan Schreiner was toen op een enkele verdwaasde na (waaronder ik - zei de gek) bijna vergeten. Gelukkig is dat nu, mede dankzij internet anders!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vanaf 2000 tot zo rond 2010 eigenlijk nauwelijks gevist. Mijn FP brasemhengel en swingtiphengel medium uit de periode rond 1990 stonden bijna werkloos op zolder, evenals de lichte B&W spinhengel en de vier meter lange Casting Corner (Thomas Lont) glashengel voor de karper. Ik ben heel blij dat ik vanaf die tijd het vissen als hobby weer heb opgepakt en Fair Play als merk en als levensfilosofie weer heb her-ontdekt. En ik ben Jan Bassez dankbaar dat hij het merk Fair Play weer heeft doen herleven. De B&W en de Casting Corner hengels hebben dan ook plaats moeten maken voor FP equivalenten...

   Ik zal mijn enthousiasme blijven delen op dit blog!

   Robert

   Verwijderen
  2. Fijn dat je ons laat meegenieten Robert!

   Gr,
   Peter

   Verwijderen
  3. Ik vind inmiddels SDDP en Vissen volgens Robert veel interessanter voor wat betreft het vissen geïnspireerd door het gedachtegoed van Jan schreiner dan de club de Schreineriaan.
   Ik hoop, dat jullie beide met de blogs een bijdrage blijven leveren aan het onder de aandacht brengen van de visie van Jan Schreiner op sportvissen.
   Ik zal daar met veel plezier van meegenieten!

   groet van Ernst

   Verwijderen
  4. Deze blog: https://sites.google.com/site/tienhonderdste/home
   wil ik er graag in dit kader nog aan toevoegen!

   groet van Ernst

   Verwijderen
 20. Naast onder andere talent voor het ontwerpen en het bouwen van hengels, hanteert Jan ook de schrijfpen op een vaardige en inspirerende wijze.

  Zo, dit is de 50 ste opmerking bij dit blog-verhaal.
  Het wordt tijd voor een nieuwe, Robert! :-)

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Eens, Ernst. En ik zal eens na gaan denken over een nieuw blog-verhaal!

  Tight lines,

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk!
  Die tight line had ik afgelopen middag enkel door de weerstand van de 40 mm spinner. Ik zag wel enkele door de paai geschonden snoeken zich op zeer ondiepe plekken onder de oever in het glas heldere water aan het zonnetje koesteren. Die heb ik niet aangeworpen. Ik gun iedereen een rustige post-paai periode.
  Het is tijd voor wat anders geworden. De weersverwachting lijkt mee te werken.
  Ik hoop de eerste zeelt dit jaar wat eerder te haken, dan vorig jaar het geval was. Wat dat betreft heb ik hier vanaf vandaag nog bijna 3 maanden de tijd voor. Moet lukken....

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 23. He Robert, wat een plaatje die 8 grammer! chique uitstraling met die rode bies en ja, cobold it is :-)

  Veel vis plezier alvast en groet van mede-schreineriaan
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hi Joost, bedankt voor je reactie. Die rode wikkelingen waren mijn eigen keuze maar dat Jan ze zo mooi zou afwerken dat was een verrassing!
  Deze hengel is nog het "oude" Cobold maar hij is heerlijk kittig en buigt als een prins.
  De gesloten tijd is bijna voorbij 😊

  BeantwoordenVerwijderen