zondag 26 maart 2017

Een nieuw begin

Vandaag heb ik me toch weer laten verleiden om een spinnertje te water te laten. Net zoals vorig weekend koos ik de ultralight Fair Play Floret en een klein spinnertje, in de hoop een snoek(je) te haken en te kunnen drillen in het nog planten-arme water. Er mag nog op snoek gevist worden in maart, maar net als vorig weekend zag ik volop snoek paaien en dat hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan achter mijn spinnertje aan gaan. Mijn straf was dus dat ik wéér niets ving. Mijn geluk was dat ik kon genieten van het paai-schouwspel en het lekker buiten zijn.

Zo aan het einde van het snoekseizoen en in het prille voorjaar besloot ik een soort "bucket-list" of top-tien te maken van zaken die ik binnen mijn vis-hobby dit jaar nog wil doen of bereiken. Ik kwam tot de volgende lijst:

1. Karperen met de pen. Dit heb ik veel te weinig gedaan de afgelopen jaren, terwijl ik prima hengels voor dit doel heb. Allereerst de FP brasem cobold 315 voor het echt lichte werk, maar ook de FP grafiet special light long van 1.25lb.

2. Een zeelt vangen.

3. Swingtippen. Ik vind het nog steeds één van de meest mooie manieren van vissen op afstand. Brasem, karper, etc. Ik moet en zal meer swingtippen dit jaar. Zelfs op giebel met de ultralight swingtiphengel!

4. Winde vangen.

5. Ruisvoorn vangen met spinner of propellervlieg. Naast natuurlijk het "normale" vlokvissen lijkt het me reuze leuk om een ruisvoorn met kunstaas te verleiden!

6. Ontdekken of ik wel of niet wil gaan vliegvissen. Deze staat al een aantal jaren op de agenda maar heb ik bewust afgehouden vanwege ernstig verslavingsgevaar en overmatige extra kosten...

7. Baars vangen op de Floret.

8. Snoekbaars vangen.

9. Dropshotten. Ik weet het, een modern woord voor vissen met een enkele-haak-paternoster, maar ik wil wel eens proberen of de Fair Play hengels nou echt zo beroerd zijn om te gebruiken met deze "moderne" techniek. Ik ving vorig jaar al eens een flinke baars met een levende worm op een dropshot montage gevist met de grafiet tiengrammer. Eens kijken of dat ook ultralight kan.

10. Met de quivertip vissen op groot water, bijvoorbeeld de grote rivieren.

Zo, dat is 'em dan. Niet dwingend, wel bedoeld als inspiratie. Iemand nog ideeën?

9 opmerkingen:

 1. Oh ja, als toevoeging, nummer 11: een oud vlok-hengeltje restaureren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Robert,
  Dit jaar duurt tot en met 31 december 2017, dus kan de hele lijst in de tussen tijd denk ik wel afgewerkt worden.;-)

  groet van Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar ga ik eigenlijk ook van uit, Ernst!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, dan hebben wij als trouwe lezers iets om naar uit te kijken Robert!

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nr9. Een floret en ook misschien nog de rapier zijn zeker geschikt voor het dropshotvissen. Hoef je je geen zorgen over te maken. Ik vis met een driegrammer en dat gaat zonder problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga de nieuwe Floret maar eens inzetten voor het dropshotten!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met het bereiken van een van je doelstellingen (nr. 2; de zeelt). Prachtige vissen zijn het toch.
  Ben benieuwd naar je dropshot-ervaringen met de rapier. Ik dropshot zelf met een 2 gramshengeltje, komt in de buurt. Dit jaar echter niet want de vlieg is 'aan de beurt. Je hebt gelijk hoor; ernstig gevaar voor verslaving ligt hier op de loer ;).
  Groet,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Ben, dank voor je reactie. Ik ben nog niet toegekomen aan het dropshotten maar ga het zeker proberen.
  Dat vliegvissen blijft me bezighouden...

  BeantwoordenVerwijderen