woensdag 4 oktober 2017

Baarzen en snoeken

Het is weer zover! De periode voor het vissen met kunstaas is alweer in volle gang. Althans voor mij; sommigen blijven penvissen op karper terwijl een ander zich alweer klaarmaakt voor de wintervoorn die zich binnenkort op beschutte plekken gaat verzamelen.Ik heb kortgeleden nog met vismaat Lolle de karpers aan de schubben proberen te komen met de swingtiphengel. Het waren een paar gezellige uurtjes maar de karpers lieten zich moeizaam vangen en Lolle wist uiteindelijk één karpertje aan de kant te brengen.

Ik ben dus alweer volop met kunstaas in de weer. Niet alleen aan het water maar ook thuis, waar allerhande onderdeeltjes besteld worden en in elkaar geprutst tot een uitdagende en hopelijk vangende spinner, streamer of lepel. Je kon al lezen dat ik al eens met de ultralichte hengeltjes, de Rapier en de Floret op stap was geweest en leuk baars(jes) ving. Ook de acht- en de tien-grammer gingen eens mee op struintocht maar met de snoeken wilde het nog maar matig lukken. Volgers, missers en lossers waren een paar keer mijn deel; het ging nog niet helemaal lekker. Baars daarentegen liet zich eigenlijk overal wel vangen.

Ik besloot om maar eens de Fair Play Cobold vijfgrammer in te zetten. Nog steeds ultralicht maar met het oog op de weersomstandigheden (wind), met de wetenschap dat de baars het nog steeds leuk doet èn met de wens nog eens een leuke snoek te vangen, leek het mij een gewogen keuze. Een 16/00 lijn en een klein molentje completeerde de uitrusting. In een water even buiten Groningen ving ik de eerste baarzen op een spinnertje. Het messing blad van de spinner was al wat aangeslagen en dof door eerder gebruik maar ik gaf hem nog wat extra zwarte strepen met een watervaste stift omdat het water hier werkelijk glashelder was en de zon ook nog eens scheen. Een glimmend spinnerblad is in dat geval wat al te fel en schitterend en heeft meer een schrikeffect dan dat het de vis tot aanbijten verleidt. Een stuk of zeven baarzen waren mijn deel!


Baars!

De wind trok steeds meer aan en ik besloot in de luwte van de stad mijn heil te zoeken. Hier was het water weer een stuk troebeler en ik zette hier een mooi nikkel spinnertje met een gehamerd blad in. De baarsjes waren hier alleen een stuk minder actief, maar ik kon na een tijdje vissen een hele mooie snoek haken die na een flinke dril met het vijfgrammertje geland kon worden. Het meetlint zat nog in mijn karper-tas maar bij nameten aan de hand van de foto bleek de snoek zo'n 88cm te meten!


88 cm aan de vijfgrammer!

Het spinnertje bleek niet geheel ongehavend uit de strijd te komen. Zowel door de snoek als door mijn onthaak-kunsten (de haak, overigens weerhaakloos, zat vrij diep in een hard gedeelte van de snoekenbek) was het spinnertje flink verbogen.


...aan vervanging toe...

Ik ving met een nieuw exemplaar van hetzelfde type spinner nog wat baarsjes en ben toen weer teruggelopen. Ik kon het niet laten om op dezelfde plek waar ik eerder de snoek vind mijn spinnertje nog eens uit te gooien. Waarom weet ik eigenlijk niet; het is zeer onwaarschijnlijk dat de snoek nog eens toehapt, maar goed. Tot mijn verbazing kreeg ik OP PRECIES DEZELFDE PLEK wéér beet! Weer volgde een flinke dril, waarbij de snoek blijk gaf van zijn bedrevenheid in de luchtacrobatiek: de snoek kwam volledig uit het water en danste met zijn staart een heel eind over het water. Gelukkig bleef de haak tijdens de dril weer zitten en ik kon een snoek van, naar later bleek, 67cm bijschrijven. Tsjakka!


67 cm, een heel mooi formaat snoek voor de vijfgrammer

Ongelooflijk dat de snoeken zo vlotjes elkaars schuilplekje innemen. Ik heb wel meegemaakt dat eenzelfde snoek weken achtereen op dezelfde plek te vangen was, in dit geval bij een duikertje in het water. Maar twee snoeken op precies dezelfde plek zo vlak achter elkaar... 

Het geeft wel weer vertrouwen, een paar snoeken vangen. Vissen blijft vissen en de vangsten zijn niet altijd goed. Maar deze twee snoeken peppen mijn vertrouwen in het kunstaasvissen weer even op. Kom maar op met het snoekseizoen!

8 opmerkingen:

 1. Leuk spinnertje, mooie grote dunstelige haak. Heb zelf ook altijd voorkeur voor messing spinners, maar of ze beter vangen dan zilverkleurige weet ik niet. Mooie snoeken ook op zo'n licht hengeltje. Groet, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie, Martin. De haak die ik gebruikte voor deze spinner is de Mustad 496BNP-BU. Ik kocht hem op Ebay. Het gros van mijn spinners heeft inderdaad messing bladen. Voor de kleinere spinners gebruik ik wel wat vaker nikkel bladen, helemaal als het water wat minder helder is en het bewolkt weer is.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het samen swingtippen op karper was inderdaad heel gezellig en leerzaam en goed voor het vertrouwen, dank je wel Robert.
  Weer een goed begin Robert en een paar mooie snoeken, ook mooie spinnertjes en ja zo nu en dan gaat er wel eens één verloren of stuk.
  Maar omdat je ze zelf maakt zijn ze qua prijs een flink stuk goedkoper dan kant en klaar gekocht.
  En het is ook nog eens leuk om ze te maken aan de keukentafel met een smakelijk bakkie koffie erbij!

  Op dit moment dat ik dit schrijf gaat het stevig te keer met de wind, gisteren voelde je het al min of meer aankomen, maar ben toch maar even gegaan.
  Samen met mijn ''nieuwe'' 10 grammer van 250 cm., niet alleen vanwege de wind, maar ook om deze in te wijden, voorzien van een Poask lepel.
  Het vist prachtig samen i.c.m een 50 jaar oude Luxor met verbeterde slip.

  Ik heb een nieuw stuk van de vaart buiten het dorp bevist! Een prachtige nieuwe stek Robert, maar de omstandigheden vielen niet mee omdat de wind gedeeltelijk evenwijdig stond met de vaart en deze niet te bevissen is aan twee kanten.

  Maar ''onze'' vertrouwde stekken in de dorpskern gingen beter en die nieuwe steigers vind ik persoonlijk een verbetering en denk dat ze in de herfst en winter maanden niet gebruikt worden als aanlegplaats en dan is er volop ruimte.

  Nu is er nog voldoende lelieblad aan de oppervlakte, maar over een tijdje als ze afgestorven zijn kun je via deze steigers er perfect evenwijdig over heen vissen.
  Dit zal de kansen aanzienlijk vergroten op meer aanbeten, ik had 2 snoeken ééntje van begin 80 cm. en één van in de 70 cm.

  De aanbeten waren heel rustig, het bekende lichte tikje, maar het drillen was een ander verhaal en met wilde uithalen, springen ging de trukendoos helemaal open.

  Zelfs bij het onthaken gingen ze nog steeds wild tekeer, terwijl ik toch lang heb uit gedrilt!
  Dus mijn vingers weer open van mijn linkerhand en samen met mijn eigen bloedverdunners en met die van de snoek een paar uur nodig gehad om het bloed te kunnen stollen en natuurlijk weer geen pleisters mee!
  Maar het was het allemaal weer waard!

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Lolle: gefeliciteerd met de eerste snoeken op je "nieuwe" tiengrammer, maar wees wel voorzichtig met die snoekentandjes! Het blijft een mooie stek daar. Ik heb ook die andere stek uitgeprobeerd waar we het laatst over hadden. Ik heb drie verschillende plekken bevist met de achtgrammer en heb op alledrie plekken baars gevangen. Snoek liet zich één keer zien als een heel klein exemplaar dat dapper het spinnertje aanviel. En waar kleintjes zitten... ;-)

  @Klaasjan er komen nog volop mogelijkheden!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk veslag weer Robert ! Ik heb ook met veel plezier je verslagen gelezen over het vissen met de Swingtiphengel op Karper. Ik ben zelf ook van plan om dit te gaan beoefenen maar ben een complete leek (lees nitwit) met deze visserij. Ik zou graag in contact komen voor wat tips. Zou je mij willen mailen op jpoffers@hotmail.com

  Ik hoor er van !

  Groet, Robert Remijnse

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Robert, wat leuk dat je geïnteresseerd bent geraakt in het swingtippen op karper door mijn verhalen! Ik heb je een mail gestuurd.

  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen