zondag 29 oktober 2017

Krek, dat is't!

Afgelopen zaterdag bezocht ik samen met vismaat Luitsen de hengelsport verzamelaarsbeurs in Vught. Inmiddels een klassieke reservering in de agenda. Niet alleen omdat er veel klassieke en modernere hengelspulletjes te krijgen zijn maar ook omdat er veel Schreinerianen komen; dat rare clubje mannen die allemaal een voorliefde hebben voor het vissen met Fair Play hengels en aanverwante artikelen.

Het is altijd weer een goede gelegenheid om de clubleden uit het hele land (en zelfs daarbuiten) de hand te schudden en om een activiteit te ontplooien die in clubtaal "slap ouwehoeren" (afk. Slap O-H-en) wordt genoemd. Een zeer aangename bezigheid die kennisverrijkend en verbroederend werkt.

Ik was eigenlijk voornamelijk voor bovengenoemde activiteit naar Vught gekomen. Maar eigenlijk al direct in het begin tijdens ons eerste kopje koffie zag ik op een aangrenzende tafel een ongebruikt exemplaar van de legendarische CrAck 100S molen (de latere versie van de LuXor Special) liggen. Het is de oerversie van de moderne spinmolen, de molen waar Jan Schreiner zelf ook mee viste. Ik heb meestal een voorkeur voor de modernere molens, zoals de Penn Battle en Conflict molens waarmee ik veel vis, maar dit juweeltje mocht niet in mijn verzameling ontbreken. Krek, dat is't! Na een schappelijke prijs te zijn overeengekomen, kon ik de molen verhuizen naar Groningen. Blij mee!

CrAck 100S, met ondiepe en diepe spoel

Krek, dat is't!

Geleverd in 1977 door Hengelsport Willem in Amsterdam

Rest voor mij alleen nog de vraag of ik de molen in zijn nieuwe staat laat of dat ik er daadwerkelijk ook mee ga vissen.

17 opmerkingen:

 1. Hey Robert,

  Wat een prachtig exemplaar van een molen, bijna zonde om er mee te vissen, maar misschien toch maar eens proberen.
  Deze zal in ieder geval niet misstaan op die prachtige Cobold hengels van je Robert!
  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Robert, daar heeft Lolle een punt! Gewoon lekker vissen ermee. Smoelt daarbij ook nog eens fantastisch onder een cobold 'stokkie'. In 'De kunst van het kunstaas vissen' staat perfect be/omschreven hoe deze op en top spinmolen te bedienen.

  Groeten van Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een juweeltje van een exemplaar. Gaaf dat het originele garantiebewijs en de doos er nog bij zitten. Gewoon mee vissen joh, wikkel de molenvoet gewoon in met plakband om deze te beschermen tegen reelringen en je houdt hem in staat van nieuw. Het is een molen die je moet leren waarderen. Maar als de klik er is, is er een liefde voor het leven.

  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Trouwens Robert, deze beurs kun je misschien beter het Concilie van Nicea, euh ik bedoel van Vught noemen, gezien de vele apostelen van het lichte loodje en bijbehorende vislijn die aanwezig waren om te O-H-en.
  Moet ik me nu ook voortaan Judas gaan noemen?
  Met verontschuldigende groet aan jouw persoon, ik kon het niet laten, oftewel:
  Mea Culpa, Mea Culpa, Mea Maxima Culpa.
  Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de reacties! Misschien ga ik de molen toch stiekem eens proberen...

  @Lolle, het schijnt dat op de parkeerplaats in Vught tijdens de beurs nog een wonderbaarlijke verschijning is geweest van de heilige flitsend-nylon-god... het is me een verlicht gebeuren geweest! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me er iets bij voorstellen Robert! :-) Maar jij hebt in ieder geval goed zaken gedaan met deze mooie molen en een mooi dag samen met Luitsen en dat vind ik het belangrijkste.

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lille

  Je hebt toch nog een crack 1100 thuis liggen
  En een flitsend nylon , hoe moet ik dat zien " ome Jan " of leden van het roemruchte forum flitsend nylon
  Maar ik weet nog cracks nieuw te koop alleen geen 100 maar 200/300

  Gr jerry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een mooie molen , Robert !
  Je kunt m altijd even uitproberen op de snoek . 😉
  Ik zag nog een Luxor molen met extra spoel op MP staan ( 50 euro ) , daar had ik wel belang bij .
  Helaas was iemand anders mij voor ...
  Nou ja , misschien ooit 😊

  Groet ,

  Luitsen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb gisteren iets meegemaakt Robert wat ik nog nooit heb meegemaakt in de 45 jaar dat ik op snoek vis nl, snoek van meer dan 180 cm lang en dat op de 4 grammer!

  Ik vis hier niet zo vaak, zo nu en dan d.m.v een paar voorzichtige kleine worpjes met kunstaas, omdat dit water op mijn looproute ligt naar andere stekken.
  Maar vaak sla ik deze gewoon over vanwege veel kunstaas verlies, het zijn nl. risicovolle stekken, ik heb hier door de jaren heen al heel wat ''zakgeld'' aan besteed!

  Dat komt omdat deze lange oever, waar een pad langs loopt maar twee hele kleine open plekjes heeft waar je vissen kan, de rest is voorzien van bomen en ondoordringbare hoge struiken, het lijkt wel een moeras.

  Het water is oud, misschien wel meer dan 70 jaar, het is veengebied en het water heeft een kleur als van een goede oude single malt whiskey.

  Het is ongeveer een meter of 40 breed en ik kom ook zelden aan de overkant van dit water, omdat dit gebied ook moeilijk te bereiken is en tevens moeilijk begaanbaar, het struikgewas is 65 a 70 cm hoog net als op de Drentse heide.
  Dit gebied word al jaren lang overgelaten aan de natuur, maar
  gelukkig laten ze er zo nu en dan schapen grazen in bepaalde perioden.

  Deze oever is redelijk goed te bevissen, er staan her en der wat boompjes aan de kant met hun takken over en in het water. Het is een natuurlijke oever oftewel grillig van vorm en hierdoor kunnen de snoeken, maar ook baars prima in een hinderlaag liggen wachten op prooi.

  In het midden zijn er grote lelievelden, dus in de zomer moeilijk te bevissen met kunstaas. Er schijnen ook een paar karpers rond te zwemmen van 20+ kg heb ik vernomen uit betrouwbare bron.
  Je wordt er alleen levend opgevreten door de steekmuggen, maar nu valt het allemaal mee.
  Dus op het gevaar af om niet allen je nek te breken, maar ook mijn geliefde Fair Play toch maar weer eens proberen.

  Om een lang verhaal kort te maken :-) de snoeken waren niet echt hongerig, maar op een gegeven moment toch een aanbeet op de 5 grams lepel. Ik zag een snoek de lepel volgen en net voor de kant greep hij toe, waarschijnlijk een vrijgezel van een centimeter of 70.

  Deze ging lichtelijk door de slip en drilde hem vervolgens weer terug naar de wal, toen kwam de tweede run en deze was als een torpedo zo snel en mijn 4 grammertje had het moeilijk, heel moeilijk!

  Een verliefde jonge dame van zeker 1.10 m had de vrijgezel dwars in de bek en ging een meter of 20 door de zwaar afgestelde slip. Ik schrok me lam.
  Ik kon het ''echtpaar'' weer terug drillen, kun je nagaan wat er toch mogelijk is met zo'n uitrusting, maar op een gegeven moment liet ze gelukkig toch los, ik had ze samen nooit in het huwelijksbed (lees netje)gekregen.
  Dus toen ik probeerde om onze ongelukkige vriend weer terug te drillen viel ze voor de tweede keer aan en begon het ritueel weer opnieuw en weer liet ze los, dit keer vlak bij de kant.

  Dus ik snel mijn simplex netje proberen los te maken welke ik op mijn rug draag, maar dit lukte niet door de spanning, ze greep weer toe voor de derde keer en dat was teveel voor het korte stukje uitstaande lijn.

  Ik heb er vannacht slecht van geslapen, maar morgen ben ik terug en dan met een groter net en de 24 grammer, wie weet!

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongelooflijk spannend verhaal, Lolle! Ik had laatst nog een snoek die naar mijn pasgehaakte baars hapte (en miste) en ik heb wel eens een voorn met een snoekje er aan vast binnengehaald. Maar deze formaten snoek... man man man, je mag zowat wel een schone onderbroek meenemen als je gaat vissen. Wat een schrik.

   Ik hoop dat je die dame nog eens kunt vangen! Misschien met een flinke plug met snoektekening gaan vissen ;-)

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 10. Wat een avontuur Lolle!

  Groeten van Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 180 cm op de viergrammer. Inderdaad. Ik dacht bij het lezen van de titel dat je een fietser met de naam snoek zou hebben gehaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin ook even twijfelde aan de meetkundige kwaliteiten van vismaat Lolle. Maar na verder lezen werd het duidelijk :-)

   Robert

   Verwijderen
 12. Ik heb inderdaad een achterbuurman KJ die Snoek heet van achternaam en een fanatieke sportfietser is, maar hij was het niet! :-)

  Ik ben gisteren weer gegaan, maar dit keer met de Grafiet 24 grams plughengel, die ik ooit van jouw KJ heb overgenomen en een groter net. Ik was eigenlijk best wel wat onrustig van binnen moet ik bekennen en heb om mezelf weer wat tot rust te krijgen eerst nog gevist op een andere stek vlakbij, welke vaak als een soort van graadmeter functioneert of de snoek wil bijten of niet!

  Maar totaal geen aanbeet en dat is een zeldzame uitzondering en is vaak geen goed voorteken dus. Maar goed toch de halsbrekende tocht ondernomen.
  Ik maakte gebruik van een vernieuwde Pako lepel van 20 gram gemaakt door Drop-it met toestemming van Paul Korver.
  Deze lepel is voorzien van een soort poedercoating en mooi afgelakt, een vlijmscherpe dreg en is 1.5 gram zwaarder dan opgegeven vanwege deze coating en eigenlijk meer geschikt voor het trollen dan om te werpen, vanwege het formaat: type ''steunzool''.

  Eigenlijk kan ik wel van een soort van miskoop spreken, want het werpen hiermee gaat niet echt prettig vanwege de windgevoeligheid en wanneer deze te water komt dan kletst het behoorlijk op het wateroppervlak en daar heb ik toch mijn bedenkingen zo over. Maar goed ik heb deze nu eenmaal, dan ook maar gebruiken nietwaar!
  Ik heb ook de vita lepels, werpen wel ver, maar daar ben ik ook niet weg van qua aktie en mijn vertrouwen in Pako of Poask is nu éénmaal groot vanwege de vele vangsten hiermee.

  Het kleine beetje wind (ZW) wat er stond had ik bewust gekozen in de rug, dus dat moest me gaan helpen om toch redelijk een afstand te kunnen werpen en dat ging ook prima, maar de overkant lag ver buiten bereik.

  Het ''waggelt'' als een alcoholist binnen, dus dat is tenminste nog iets, maar eigenlijk geen vertrouwen er in, dus na een half uurtje toch maar verwisseld voor een tendemspinner.

  Na een paar worpen gelijk een lichte aanbeet van een klein snoekje tot twee keer toe, maar kon deze niet haken, maar dat gaf me weer een beetje hoop.
  Ik heb één snoekje kunnen haken en vangen van een centimeter of 45 en dat was het helaas, de volgende keer beter.

  Veel FP gebruikers vinden de 24 grammer te zwaar voor Nederlandse omstandigheden en daarom noemen sommigen het meer een hengel voor Ierland, ze doen zichzelf tekort vind ik, want er zijn gewoon omstandigheden waarbij een lichtere hengel tekort kan schieten, zelfs in de polder.

  De aanbeten voel je net zo scherp als op een 2,3,4,5,8,of 10 grammer, maar de verhoudingen liggen uiteraard anders.
  Iemand die op karper vist heeft ook verschillende hengels voor verschillende omstandigheden, dus waarom niet hier!

  Maar die keuze is voor iedereen verschillend en als iemand wil vissen met alleen bepaalde lichte hengels dan is er water genoeg om uit te kiezen om niet zwaarder te hoeven gaan.
  Ik zal zeker er niemand om veroordelen of diegene nu wel of niet een echte FP-liefhebber is wanneer hij of zij voor zwaarder kiest!

  Maar de volgende keer neem ik ook eens de Grafiet 16 grammer mee met bijpassende lepels om de overkant dit keer wel te halen met de wind in de rug en ga op zoek naar geschikter kunstaas voor de 24 grammer.

  Eigenlijk voel ik me ook een bevoorrecht mens dat ik keuze heb, er zijn velen die dat niet hebben en dat maakt van mij een heel dankbaar en tevreden iemand!

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal gelijk Lolle, soms vragen de omstandigheden (of het soort aas) om een zwaardere hengel. Ik gebruikte de 24 grammer tot nu toe alleen voor de zeebaard vanaf het strand maar kan me voorstellen dat het een heel bruikbare hengel kan wezen op groot water en/of zware snoek.

   De 16 grammer lijkt me voor het water en de snoek die je voor ogen hebt perfect!

   Dat je inderdaad de keuze hebt is een voorrecht. Ik voel me ook de koning te rijk als ik kan kiezen tussen mijn verschillende hengels.

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 13. Prachtig molentje Robert, ik ken dat type nog van vroeger, jaren zeventig bedoel ik dan, visvriendje Eddy ( zou die nog vissen?) viste ermee. Heb zelf een paar jaar geleden op een rommelmarkt in Frankrijk de voorloper op de kop getikt, de Luxor. Kostte me 12 euro, een mazzeltje. Loopt nog niet goed, maar is verder wel gaaf, moet ik van de winter maar een avond aan besteden om op te knappen. Toch al wel mee gevist op een lichte penhengel, ging verder prima. Wens je veel plezier met je mooie aanwinst. Groet, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Martin! Het is nostalgie, zo een molen, en zo zal ik het ook beschouwen. Ik zal er wel eens mee vissen maar daar zal het denk ik bij blijven.

   Het is wel prachtig om te zien dat er vroeger nog producten werden gemaakt om een leven lang mee te gaan. Tegenwoordig hebben veel producten een ingebouwde (korte) levensduur meegekregen zodat we om de zoveel tijd weer iets nieuws (moeten) kopen. De economie moet draaien, nietwaar?

   Andere tijden...

   Groeten van Robert

   Verwijderen