zondag 10 december 2017

Spinners maken

Ik maak mijn eigen spinners.Je kunt wel stellen dat het een hobby binnen een hobby is geworden. Het kost wat extra tijd, maar je kunt een spinner zo maken als je hem zelf wilt hebben รจn het geeft veel voldoening als je een snoek of baars vangt aan een eigen bouwsel.

Een tijdje geleden, tijdens de hengelsportverzamelaarsbeurs in Vught, kreeg ik van mede-Schreineriaan Rene een tweetal Colorado deep cup spinnerbladen om te proberen. Vandaag heb ik er spinnertjes van gemaakt, tezamen met spinners van twee gewone Colorado-bladen in dezelfde grootte om te vergelijken.


Hier is duidelijk het verschil te zien tussen een deep cup (links) en een gewoon Colorado spinnerblad (rechts). Dat het deep cup blad een gehamerd blad is en het gewone blad een gladde, maakt voor de vergelijking niets uit.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt en tijdens het bouw-proces wat foto's gemaakt. Ik wilde altijd al eens laten zien op mijn blog hoe ik mijn spinners maak. Niet omdat ik vind dat ik het zo goed kan, alhoewel het een ieder vrij staat er wat van op te steken, maar omdat ik benieuwd ben naar de reacties en tips die anderen misschien hebben voor mij. Hieronder een fotoverslag.


Alle onderdelen liggen klaar. Stangetjes, kogeltjes, ruitertjes, spintube, haken met eerder gebonden vliegjes en natuurlijk de spinnerbladen, in dit geval in de maten 25mm en 30mm (ongeveer).
ik schuif altijd eerst een klein stukje krimpkous om het oogje van de spinstang en verhit het kort. Dit beschermt de scherpe randjes van het oog en voorkomt dat de lijn er achter blijft haken. Deze spinstangetjes kwamen met een voorgebogen oog, dus dat is handig!
Ik monteer het blad op het ruitertje en schuif het op de as. Daarna een kogeltje en een stukje spintube op de lengte van het blad.
Dit zijn eigenlijk de enige twee tangetjes die ik gebruik.
Ik buig een oogje om de haak aan te bevestigen.
De haak kan ik nu in het oogje hangen.
Daarna sluit ik het oog met een paar wikkelingen om de as. Je kunt hier ook kiezen voor een open speld-verbinding die gezekerd wordt door de spintube maar daar heb ik twee keer een slechte ervaring mee gehad... ik sluit dus nu altijd de verbinding.
De spintube kun je nu over de wikkelingen van het oog schuiven en de spinner is klaar!
Nu heb ik van beide maten een gewone versie en een deep cup versie om uit te proberen!

De spinners liggen klaar om uitgetest te worden. Ik heb begrepen van Rene dat de deep cup bladen langzamer te vissen zijn. In ieder geval is het materiaal klaar voor een uitgebreide vergelijking. Wordt vervolgd!

12 opmerkingen:

  1. Robert,

    Mooi verhaal en mooie spinners, ben benieuwd naar je testresultaten.

    Zelf bouw ik mijn spinners vanaf de onderkant op met een speldverbinding.
    Wel laat ik het stukje staaldraad boven het spinnerblad korter dan de tubelengte.
    Hierdoor kan de speld niet openspringen.

    Groet,
    Rene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er weer uit als spinnend snoepgoed !! Mooi spul hoor !
    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie spinners Robert. Ik zal jouw noeste arbeid wat vaker in de gaten moeten houden. De krimpkous op het bovenste oogje is een goede tip. Die zal ik voortaan ook op mijn spinners aanbrengen.
    Groet en succes,
    Dennis

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig Robert, deze handgemaakte pareltjes schreeuwen om zwemles te krijgen! Ze zien er sowieso vangerig (bestaat dat woord wel?) uit ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘

    Groeten van Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het woord "vangerig" bestond voor mij vandaag even niet, Peter! Ik heb maar een heel klein stukje van de dag aan het water besteed en niets gevangen, door de slechte weersomstandigheden maar ook omdat de stekken troebel waren van de regen en smeltend sneeuw en ijs.

    Wel heb ik kunnen constateren dat de deep cup bladen heel mooi lopen en inderdaad tergend langzaam te vissen zijn. Ik ga er zeker nog eens wat meer mee testen!

    Groeten van Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hebben deze deep cup bladen nu ook meer weerstand op de hengeltop tijdens het binnen vissen dan die andere bladen Robert?
    Groet, Lolle

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lolle, ik heb gisteren maar heel kort kunnen testen maar het lijkt er inderdaad op dat je iets meer weerstand hebt met een deep cup blad. Ze zijn in ieder geval mooi langzaam te vissen.

    Groeten van Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kende het begrip deep cup in dit verband nog niet, weer wat geleerd van je blog. De foto’s maken wel goed duidelijk waar het om gaat, mooi fotoverslag. Leuk dat priegelwerk om zelf spinnertjes te maken, vorm van mindfullness lijkt het wel, maar dat geldt voor vissen in het algemeen wel. Als we er tenminste geen obsessie van maken. Maar heerlijk onschuldig tijdverdrijf dat zelf spulletjes maken. En die spinnertjes van je zijn prachtig en volgens mij worden vooral ‘s winters langzaam geviste spinners eerder gepakt. We horen het wel, succes! Groet, Martin.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank voor je reactie, Martin. Vissen en alles wat ik daaromheen nog doe kan inderdaad een meditatieve vorm van ontspanning zijn. Zoals bij alles ligt ook obsessie en perfectionisme hier op de loer. Ik prent mijzelf regelmatig in dat ik ontspanning zoek in plaats van spanning. Kalm aan, dan breekt het lijntje niet! :-)

    Groeten van Robert

    BeantwoordenVerwijderen