dinsdag 30 januari 2018

De Fair Play Cobold 12 grammer (13 grammer)

Afgelopen weekend kon ik samen met vismaat en Schreineriaan Rene naar België afreizen om onze nieuwe Fair Play  hengels op te halen. Rene had een tijdje geleden een bestelling bij Jan Bassez geplaatst voor een tweegrams Rapier. Mijn bestelling betrof een twaalfgrams spinhengel in bruin Special Cobold glas.

Bruin? Jawel, bruin glas, net als vroeger. Hengels in bruin en ook in geel glasvezel waren in vroeger jaren niet ongewoon. Ik was er niet op gekomen om een hengel in bruin glas te bestellen, totdat Jan mij alweer een tijd geleden de bruine blank voor de twaalfgrammer liet zien en voelen.  Het liet me niet los. Al mijn andere hengels zijn zwart of grafietgrijs, behalve ééntje; een oude Fair Play Special Heavy karperhengel. En toen ik die hengel tweedehands aanschafte, besloot ik al dat ik bruin beslist geen lelijke kleur vind voor een hengel. Ik besloot dus om de bruine blank af te laten bouwen volgens mijn specificaties. Dezelfde blank was overigens ook nog leverbaar in wit, maar mijn voorkeur ging uit naar bruin. De blanks zijn feitelijk in elke willekeurige kleur te leveren maar als de kleur van je keuze niet toevallig in voorraad is dan hangt er voor een enkele bestelling wel een fikse meerprijs aan vast. Gelukkig was de bruine blank "op voorraad". Maar nu eerst de aankopen:

Rene krijgt de Rapier officieel overhandigd...

De nieuwe Rapier tweegrammer van Rene is schitterend afgebouwd op de nieuwe blank, die een paar centimeter langer is dan de originele blank van 1,92m. Rene liet eerdere spinhengels afbouwen in dezelfde stijl met rode wikkelingen en met de allerlichtste Pac Bay oogjes. Ik kan uit ervaring spreken dat de Rapier garant staat voor heel veel visplezier en wens Rene goede vangsten met zijn nieuwe aanwinst!

...en ikzelf mag de nieuwe twaalfgrammer van de bouwer ontvangen!

Mijn bruine twaalfgrammer is werkelijk schitterend geworden. Ik koos voor zwarte wikkelingen met een sierrandje. De greep is sigaarvormig en voor de taille had ik geel gekozen als kleur. Ik vind het werkelijk een geslaagde combinatie. De bruine blank is enigszins doorschijnend en licht mooi roodbruin op in fel (zon-)licht.

De keuze voor een twaalfgrammer is natuurlijk niet alleen gebaseerd geweest op de beschikbaarheid van de bruine kleur. Ik vis heel graag met lichte en ultralichte spinhengels. De ultralichte Floret driegrammer is mijn ultralichte lievelingshengel en de Cobold achtgrammer is mijn universele lichte spinhengel. Maar boven de tiengrammer bezit ik de Cobold 24-grams plughengel en daartussenin niets. Ik wilde nog een hengel met wat meer pit en vermogen dan de tiengrammer maar wel ééntje die gemakkelijker hanteerbaar is dan de plughengel (eigenlijk een tweehandige hengel). Voor een hengel met een vermogen van rond de 16 gram was ik aangewezen op de grafiet-versie want de Cobold versie is niet meer leverbaar. De nieuwe Cobold twaalfgrammer is een perfecte toevoeging van de verzameling. Jan heeft deze hengel afgebouwd op een lengte van 2.17m, wat een stukje langer is dan de 1.96m van mijn tiengrammer. De hengel is dikwandig en is met 180 gram zelfs iets zwaarder dan de vroegere Cobold zestiengrammer, die 160 gram woog. 
De nieuwe twaalfgrammer gaat zelfs richting de 13 gram vermogen volgens Jan, dus is duidelijk een gewichtigere hengel dan de tiengrammer. 

Modern met een klassieke uitstraling.

Ik had de gelegenheid om gisteren en vandaag even met de nieuwe hengel te kunnen vissen. Helaas zijn de snoeken hier absoluut niet los de laatste weken en ook is veel water voor het spinnen te troebel geworden door de vele regen. Ik haakte maar één snoek, die na de dril, toen ik hem uit het water wilde pakken, ook nog eens losschoot. Geen triomfantelijke foto dus maar wèl ervaring opgedaan. De Penn Battle molen maat 2000 en 20/00 Caperlan nylon combineerden prima met de nieuwe hengel. Alhoewel gewichtiger dan een tiengrammer met een Penn Conflict 1000, is deze combi prima in balans en trad er geen vermoeidheid op na de vele worpen. Een spinner met Indiana blad van 40mm bleek perfect voelbaar op de top van de hengel. De hengel is, net als de nieuwe tiengrammer, best wel pittig en snel voor een glasvezel hengel. Het nieuwe Special Cobold glas draagt duidelijk bij aan dit karakter; over het algemeen zijn hengels van dit nieuwe type glasvezel sneller dan hun vroegere uitvoeringen.

Nadat Rene en ik weer waren vertrokken uit België, zijn we ook nog even wezen vissen. Rene met zijn Grafiet zevengrammer en ik met mijn Cobold achtgrammer. Het was heel leuk en leerzaam om deze, wat vermogen betreft, vergelijkbare hengels naast elkaar te proberen. Rene wist nog een snoek te vangen, wat de dag natuurlijk compleet maakte.Toen we onze hengeltjes naast elkaar hadden staan in het gras, viel alweer op met hoeveel oog voor detail de Fair Play hengels worden gebouwd.

Links de Grafiet zevengrammer en rechts de Cobold achtgrammer

Samen vissen is leuk. Samen vissen met Fair Play hengels is nòg leuker!

15 opmerkingen:

 1. Hallo Robert wat een prachtige hengel. Daar ga je zeker veel plezier aan beleven. MVG John.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Robert, wat een leuke weergave van onze gezamelijk dagje uit.
  Nogmaals veel plezier met je nieuwe hengel die eigenlijk te mooi is afgebouwd om mee te gaan vissen.
  Tot de volgende visdag!
  Groet,
  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rene, misschien ving ik daardoor niets de eerste keer met de nieuwe hengel. Ik had alleen aandacht voor de mooie taille en afwerking... :-)

   Er komt zeker een vervolg op onze vistrip!

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 3. Mooi verslag over vriendschap en schitterende hengels. Chapeau heren !
  Groet, RobertR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk dit soort leesvoer! Puur genot om te lezen zoals altijd robert,veel plezier met je hengeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar heb je weer een mooi hengeltje aan Robert. En die rapier is ook een fijn instrument. Veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, Klaasjan! ik voel weer een vergelijkende test opkomen :-)

   Robert

   Verwijderen
 6. Robert


  Het is goed te zien dat Jan behalve Fairplay bouwt hij dit ook veel mooier en waarschijnlijk ook beter bouwt dan de ouwe FP want deze hadden vaak toch slechtere kurk en ogen maar jan doet dit geheel teniet , hij maakt gewoon hele mooie hengels zelfs voor niet FP gekken

  gr jerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jan bouwt inderdaad volgens een hoge standaard, Jerry. Niets te klagen. Deze hengel is weer een juweeltje.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach als je wat vakantiegeld over hebt dan zou ik je de zeelt grafiet aanbevelen , dat is gewoon een zeer allround hengel voor het lichtere werk op karper zeelt snoekbaars met de pen en hele grote brasem met de pen op afstand

  Gr jerry

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is inderdaad een hele fraaie hengel. Er blijft altijd wat te wensen over, Jerry!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen