maandag 21 mei 2018

20

Twintig karpers kun je er zomaar vangen in een paar "sessies" (karpervisserstaal voor vistripjes). Ik ving een dergelijk aantal, natuurlijk met de swingtip, in de paar keren dat ik de afgelopen weken de Groningse vijvers bezocht. Net als voorgaande jaren, met een Frolic Mini hondebrokje op de hair en een vrijloopmolentje op de swingtiphengel. Lekker vissen en veel vangen (meestal).

...één van de vele...
...meestal schubkarpers...

Het gesloten seizoen voor kunstaas maakt dat ik verplicht mijn focus moet verschuiven naar andere visserijen. Dat is niet zo heel erg, maar eerlijk gezegd mis ik het vissen met kunstaas wel een beetje. Via een clublid van de Schreineriaan kwam ik (weer) op het idee van het gebruik van een propellervliegje. Een haak met een vliegje er op gebonden en een klein propellertje er voorop. Eigenlijk een beetje de regels omzeilen; de propellervlieg meet minder dan de 2,5 cm die een kunstvlieg in de gesloten tijd mag meten en is tòch stiekem een beetje een spinnertje door het propellertje op de haak.

Ik vond twee eerder in elkaar geknutselde propellervliegjes in de visdoos toen ik niet zo heel succesvol op ruisvoorn aan het vissen was. De ruisvoorns zaten er niet maar ik zag wèl baars aan het oppervlak jagen. Ik monteerde een propellervliegje op een ultralicht staaldraadje (je weet maar nooit...) en bij de eerste worp had ik een baars(je)! Het werkte dus! Ik was eigenlijk aan het vlokvissen dus viste de propellervlieg op de Fair Play Vlok 204 hengel, maar dat ging eigenlijk prima. Zo'n vliegje is zo klein en heeft zo weinig waterweerstand dat je hem toch nauwelijks voelt draaien. Ik ving uiteindelijk zo'n 20 baarsjes en toen was de lol er af. Het voelde als een elektrische sigaret, een alcoholvrij biertje, een suikervrij gebakje: net niet. Geef mij maar een ultralicht spinhengeltje en een minispinnertje; het voelt voor mij beter.

..het eerste baarsje op de propellervlieg...

Het Twiske is inmiddels een standaard bestemming geworden in het voorjaar, als de voorns en brasems de smallere kreken opzwemmen en er grote aantallen te vangen zijn. We gingen onlangs samen met de de clubleden van De Schreineriaan. Ik kwam dit keer niet verder dan een vis of 20; de blankvoorn was minder massaal aanwezig dan vorig voorjaar. Toch was het een topdag. Vooral de dril van enkele grote brasems maakte voor mij en vismaat Luitsen de dag goed. En zo'n brasem wil wel knokken op de ultralichte vlokhengel!

...grote brasem op de ultralichte vlokhengel...

Ik ben geen 20 meer. Dat heb ik de afgelopen maanden ook gemerkt aan mijn gezondheid. Ik vond het daarom mijn verantwoordelijkheid om wat minder hooi op de vork te nemen, het wat rustiger aan te doen en een stapje terug te doen. Hier en daar wat activiteiten schrappen uit de agenda, mijn natuurlijke enthousiasme wat temperen. Zo heb ik ook het vliegvissen eerst weer laten varen. Nu even niet. Maar wel met de complimenten voor de organisatoren van de vliegviscursus van de Noord Nederlandse Vliegvis Vereniging (nnvv.nl). Ik mocht het begin van de cursus meemaken en deze was zeer goed opgezet, met kundige instructeurs en heel betaalbaar. 

Toch was ook het verwachte enthousiasme over het vliegvissen bij mij niet aanwezig. Ik kan lyrisch worden over een stijgende swingtip, hyper raken van de aanbeet van een snoek op een zelfgemaakte spinner, blij worden van een karperpennetje wat onder gaat en heel relaxed worden van het vlokvissen, maar ik voelde het niet bij het vliegvissen. Misschien komt dat nog eens.

Met de vlokhengel kon ik een paar keer op pad. Ik heb gelukkig een paar stekken in de buurt waar ik zomaar 20 ruisvoorns kan vangen in een korte tijd. Het waren deze keren over het algemeen de kleinere exemplaren die ik haakte. De pret was er niet minder om. 

Ruisvoorn...
...en blankvoorn.

20 hengels. Ik ben er bijna. Een prachtige collectie handgemaakte hengels die mij stuk voor stuk in staat stellen optimaal te genieten van mijn hobby. Ik vis regelmatig met elke hengel die ik bezit en daarom denk ik ook dat 20 hengels (ruim) voldoende is. Als het er meer worden dan ontstaat er keuzestress en "moeten" komt dan om de hoek kijken. Ik houd het bij 20, heb ik mijzelf beloofd. 

10 opmerkingen:

 1. Hey Robert,

  Goed bezig hoor!

  Zelf even druk om en in het huis dus even niet zoveel gevist.
  Nog een paar weekjes klussen en dan weer met de spinhengel op pad!
  Moeten maar snel wat afspreken?

  Groet,

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi René, dat lijkt me een goed plan! Zouden we ook binnenkort nog op de ruisvoorn?

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij wilde Joop volgende maand een keertje vissen in de buurt van Wilnis.
  Wat mij betreft een dagje met de floret of rapier.

  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie vissen die karpers Robert en zeker op een mooi buigende swingtiphengel, een geweldige ervaring. Het is een prachtige, simpele beetverklikker die swingtip en vist heel scherp.

  Persoonlijk vind ik de lente en zomer en nazomer een hele fijne tijd om heerlijk ontspannend statisch te vissen, past heel goed bij mijn gemoedstoestand en vind het fijn om dat via een lekker zittende visstoel te doen.
  Ik geniet van de vroege ochtend of de late avond met een behaaglijke temperatuur, lekker lui en loom te bewegen en zo weinig mogelijk energie te verspillen.
  Maar de vis is daarin tegen wel heel actief, de natuur bruist van het leven en daar ben ik graag getuige van, al of niet met een hengel.

  De actieve visserij zoals vlokvissen op ruisvoorn en met kunstaas op baars of snoek is voor mij persoonlijk pas vanaf de herfst aan de orde wanneer de temperatuur en barometer weer gaat dalen.

  De kruidige geuren en kleuren die de herfst zo kunnen kenmerken met een lichte nevel en de nodige dauw waar vaak de ochtenden mee beginnen, pas dan komt mijn actieve jachtinstinct weer een beetje naar boven.

  Maar dat kan voor mij nog wel een maand of vier op zich laten wachten, alles op z'n tijd, het gaat allemaal al zo snel!

  Groet, Lolle


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kan me het jachtinstinct van de herfst alweer voorstellen, Lolle. Toch wil ik de zomer niet onderschatten en ga graag actief op de baars of de ruisers.

   Maar ik ben het ook met je eens dat het statische vissen, en dan vooral met de swingtip, een uitstekend tijdsverdrijf is voor de komende maanden. Lekker loom aan de waterkant en toch scherp en geconcentreerd vissen. Heerlijk toch?

   Groeten van Robert

   Verwijderen
 5. Mooi verhaal Robert, fijn om weer een blogje van je te lezen. 20 is een mooi getal om karpers te vangen en om bijzondere hengels te bezitten. Vis momenteel voornamelijk in een nieuwe polder. De teller staat op 9 karpers en daar ben ik al heel blij mee. Nog alleen met de pen, wil binnenkort wel een keer gaan swingtippen, mogelijk in mijn zeeltwater. Mooie karpers uit die vijvers trouwens, en nog een redelijk formaat, heerlijk op zo’n lichte hengel natuurlijk. Nog veel visplezier komende tijd! Groet, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel, Martin. 9 karpers is voor een nieuw ontdekte polder natuurlijk al een heel mooi resultaat! Pennen doe ik eigenlijk te weinig maar blijft een klassieke en prachtige manier van vissen.

  Tight lines!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Robert,

  Het magische getal 20 !

  Mooi stukje, en vol herkenbare hersenspinsels. Teveel materiaal, teveel mogelijkheden en veel te weinig vistijd om dat alles te gebruiken, te doen enz... Fijn om te lezen dat ook jij jezelf af en toe terugfluit en pas op de plaats maakt! Genieten van wat je al hebt en ook nog steeds kan is de ware rijkdom.

  Thnx voor deze pennenvrucht!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Graag gedaan, Peter. We weten allebei wat “teveel” betekent. Gelukkig kunnen jij en ik nog steeds genieten met een grote G!

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen