zondag 2 april 2017

Juiste plek, juiste tijd

Ik schreef het al in mijn vorige bericht: op plek 4 van mijn bucket-list voor 2017 staat "winde vangen". Nou, dat is gisteren al gelukt! Vismaat Henk Vegt, die ik vorig jaar spontaan aan de waterkant ontmoette tijdens het spinnen op snoek, heeft al uitgebreid wanneer en waar de windes aanwezig zijn tijdens hun paaitrek naar de beken en stroompjes in het noorden van het land. Henk wilde deze info graag met mij delen (waarvoor nogmaals dank, Henk!) en zo kwam het dat we na onze eerste ontmoeting vorig jaar, samen gingen vissen op winde.

Het is inderdaad een kwestie van juiste plek, juiste tijd. Steeds massaler lijkt de winde de noordelijke beken gevonden te hebben als paaigrond maar het is nog wel zoeken en weten wanneer ze er zijn. Gisteren hadden we alle omstandigheden mee. Het weer was tot in de middag ook heerlijk, een graad of 15 en weinig wind. Bij aankomst op de eerste stek zagen we al uitgebreid activiteit in de vorm van kringen en golven in het water. Ik kon al vrij snel de eerste winde haken!

De eerste vis mat 40 cm

Ik viste met de lange Fair Play Cobold vlokhengel van 270cm. Een zachte hengel met een heel mooie progressieve buiging. Het Penn Conflict molentje was gevuld met 16/00 Caperlan nylon. Als aas een flinke vlok. Henk viste eerst met de vliegenlat maar ging daarna over op de vlokhengel. en gebruikte alleen een haak met een flinke korst brood. Dat de vis ook aan de oppervlakte aaste bleek al snel toen de korst die Henk had laten meedriften met de stroom, plots weggeslurpt werd. Een mooie winde werd geland en  daarna volgde er nog één! 

Op de drijvende korst

Op een andere stek even verderop begon het even frustrerend voor mij met een paar missers. Te snel aanslaan bleek het euvel. Het dobbertje wordt zo snel weggetrokken dat je de neiging hebt direct aan te slaan. Een seconde wachten bleek het verschil tussen missen en vangen te betekenen want ik kon al snel na de missers het grootste exemplaar van de dag haken; 50 cm! Later dacht ik ook nog dat de haak niet snel te groot is voor deze visserij. Windes hebben flinke muilen. 

De grootste van de dag, 50 cm

De lange zachte vlokhengel stond in een prachtige bocht tijdens de dril. De grootste vis ging even heel kort door de slip, maar van een gierende slip en angstige momenten was geen sprake. Ik denk dat het ook nog wel lichter kan, met de lichte vlokhengel en 12/00. Maar Henk vertelde dat er in datzelfde water ook karper rondzwemt en dan is een beetje extra niet zo heel erg, voor het geval dat...

Gave winde van 48 cm
Een laatste exemplaar van 48 cm maakte de dag compleet. Het begon al te druppelen en de buienradar voorspelde niet veel goeds voor de rest van de middag. Naar huis en nagenieten met een kop koffie en een verrassing in de vorm van een zoute haring die de vrouw van Henk had meegenomen. Zwiepen met een heleboel hengeltjes, die Henk overigens zelf bouwt. Tips uitwisselen. Licht vissen, zo eenvoudig mogelijk, genieten van natuur en prachtige vissen en kameraadschap onder vismaten. Prachtige hobby, ik blijf het herhalen!

7 opmerkingen:

  1. Erg gaaf, Robert!

    groet van Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik jou was, Robert, zou ik het aantal schubben op de zijlijn van de eerste vis vergelijken met die van de andere vissen op de foto.
    Het lijkt er namelijk op, dat de bek van de eerste vis verder doorloopt tot onder het oog, dan bij de andere vissen.
    Misschien was de eerste vis geen winde, maar een..............(die conclusie mag je zelf trekken)

    groet van Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, joh.
    Ik denk meer in de richting van een roofvis, die ook wel eens een vegetarische hap nuttigt. Dit overkwam mij ook een keer vissend op winde met een drijvende korst op winde aan de rivier.

    groet van Ernst

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi dat wij de winde ook kunnen vangen bij ons in het noorden. Je moet idd wel er op het juiste moment bij zijn tijdens de paaitrek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik had dan ook de hulp van een vismaat met voorkennis :-)

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen