zondag 9 juli 2017

Karper op de brasemhengel.

De "Brasemhengel". een begrip onder Schreinerianen. Al sinds jaar en dag staat de brasemhengel in de Fair Play catalogus. Eerst van glasverzel, later heette het Cobold en er is ook een grafietversie. De "korte" glas of Cobold uitvoering bestaat in versies van 3.05, 3.15 en 3.25 meter. De hengel die ik bezit is uit begin jaren '90, is van Cobold glas en meet 3.15 meter.

De hengel heeft wat je noemt een zeer zacht karakter. Hij is daarom geschikt voor een dunne lijn. 12/00 of 14/00 wordt aanbevolen. Maar de hengel blijkt dan toch nog wel heel wat "reserve" te hebben. Meerdere bezitters hebben de hengel met succes en zonder problemen gebruikt met lijnen tot 20/00. En dan is hij ook ineens inzetbaar als lichte karperhengel!


De brasemhengel in volle actie, hier bij een eerdere gelegenheid op de brasem

Ik ging op pad met mijn brasemhengel en wilde graag karper vangen. Na al het swingtip-geweld van de afgelopen tijd wilde ik ook wel weer eens naar een dobbertje staren. Overigens is de mooiste dobber ééntje die je niet meer ziet, maar ik koos voor een mooi kort pennetje van DobberRob om naar te kijken. En 16/00 nylon, dat leek me een mooie start. Als aas had ik kattenbrokken uit blik en schijfjes knakworst mee. Het blikje maïs onderin de tas bleef onaangeroerd.

De stek was een parkvijver in Groningen. KlaasJan (Tussen kop en staart) had er eerder deze week gevist en kwam met goede vangstberichten. Ik kwam vroeg aan op de zaterdagmorgen en zag overal azende karper en ook paaiende karper tegen de betonnen rand die de vijver omzoomt. Al snel haakte ik de eerste vis, een flinke giebel. De tweede was een grote blankvoorn. Hier was ik niet voor gekomen. Maar de derde vis was een karper, een gave vis van rond de 45 cm. Heerlijk drillen op de zachte brasemhengel! 


één van de zes

De meeste vis werd direct onder de kant gehaakt. Ik kon uiteindelijk zes schubkarpers tussen de 40 en 50 cm landen. De combinatie van hengel en 16/00 lijn was uitgebalanceerd en was prima opgewassen tegen het karpergeweld. 


Krachtpatsertjes!

Ook leuk om te zien hoe mensen reageren op zo'n heftig buigende hengel. Emoties lopen hoog op en mensen denken vaak dat je een uitzonderlijk grote vis aan de haak hebt :-) Ik heb er weer van genoten!

8 opmerkingen:

  1. De brasemhengel staat zijn mannetje wel tussen alle karpers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto van de Brasemhengel in volle buiging en leuk verslag. Ik vis zelf met een Fairplay Brasem grafiet en heb hier ook menig Karpertje mee gevangen. Blijft een geweldige sport UL-Karperen. Groet, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die brasem grafiet is ook een hele mooie hengel, Robert! Ik ben op dit moment even helemaal veslaafd aan UL karperen :-)

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo, ik gebruik de brasemhengel op afstand dus zonder pen.Als werpgewicht een loodje van zeven gram en vis zoals de karpervissers met een wakertje en een electrische beetverklikker van MAD. Als lijn 14 honderdsten van Trilene en een haakje 16 van Matrix met een baitbandje en een pellet van 6,5 mm.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de jaren zeventig kocht ik bij Frits Kuipers in Groningen veel van mij vismateriaal en gingen we vaak vissen in Ierland omgeving Westport. Maar twee hengels kocht ik bij Jan Schreiner de Fairplay 300 cm voor de brazem en lichte karper. En de Kingston karper voor vissen langs de kant met de pen en in Ierland op zee vanaf de boot met ABU Cardinaal en 32 honderdste lijn op Kabeljauw, Haaitjes etc. met beide hengels vis ik nog steeds en denk ik vaak nog aan Jan,'je was en bent nog steeds en legende".

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk, ik heb de 3.05 m.Is het ook geschikt om te karperen? Mvg S.Tan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. S.Tan De Brasemhengel Cobold 3.05m is een perfecte hengel om UL te karperen zoals in dit blogverhaal werd beschreven. Mvg, Robert

    BeantwoordenVerwijderen