vrijdag 14 juli 2017

Op een rijtje

En dan opeens, tussen de vele schubkarpers uit de Groningse vijvers door, ligt daar een mooi exemplaar van wat met noemt de rijenkarper. Een niet alledaagse verschijning.


Rijenkarper

Ik ving dit exemplaar op een Frolic mini brokje, aangeboden op een hair en onder een dobbertje. Het valt nog niet mee om die kleine ronde brokjes fatsoenlijk op een hair te krijgen omdat de brokjes vrij snel breken als je er een gaatje in probeert te boren. Met beleid blijft het brokje toch heel en blijft dan ook goed op de hair zitten.

De hengel waarmee ik viste was de Fair Play grafiet special light long en 20/00 nylon van de inmiddels bekende blauwe budget-soort. Niet een ultralichte combi, maar een prima partij voor deze karper, die toch tegen de 60 cm mat. De hengel is wat mij betreft een heerlijke penhengel voor als je niet direct giganten van karpers verwacht en de ruimte hebt om te drillen. De molen die ik gebruikte was een vrijloop molen, de Mitchell Avocast FS2000. Het is een lichte molen (ruim 300 gram) met een prima slip, die ik graag gebruik op de lichtere (karper-)hengels. Als je even niet de hengel kunt vasthouden dan biedt de vrijloop een mogelijkheid om veilig door te vissen met de hengel op de steunen, zonder dat deze het water in wordt getrokken door de vaak wild en nerveus aanbijtende vijverkarpers. Ook in combinatie met een swingtiphengel is zo'n vrijloopsysteem ideaal om de boel onder controle te houden.

5 opmerkingen:

 1. Een prachtige vis Robert, wat is trouwens de lengte van deze hengel? Die baitrunner zou die ook geschikt zijn voor de swingtip heavy Robert?

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De hengel is volgens opgaaf 3.75 m lang, Lolle. En de baitrunner is z├ęker geschikt voor de swingtip heavy. Daar heb ik hem in eerste instantie zelfs voor aangeschaft, maar ik heb hem eigenlijk tot nu toe niet zoveel gebruikt.

  Groeten van Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige vis Robert gevangen met een prachthengel ;-)
  Groet, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank, Robert! Die grafiet serie penhengels van Fair Play zijn stuk voor stuk prachthengels.

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een beauty Robert! En nogmaals, ontzettend leuk dat wij elkaar gisteren nog even gesproken hebben in het prachtige Groningen.

  Gr, Peter

  BeantwoordenVerwijderen