zondag 30 juli 2017

Swingtip en karper

Ruiser

Hé, dit bericht zou toch over karper gaan? Dat klopt, maar "tussendoor" ging ik een tijdje geleden met Klaasjan ook weer eens "op de ruisers". En dat is gelukt! Alhoewel het formaat van de ruisvoorns wat tegenviel, hebben we leuk gevangen op onze lichte vlokhengeltjes. Een verslagje staat hier op het blog van Klaasjan. Voor herhaling vatbaar!

En dan die karper. Ik vis momenteel graag in de Groningse vijvers op karper. Veelal met het pennetje en als aas zachte kattenbrokken uit blik, maïs of harde Frolic brokjes. Hengel: de Fair Play Grafiet Special Light Long (20/00) of zelfs ultralicht met de Brasemhengel Cobold (16/00). En dat gaat prima, maar als swingtipliefhebber wilde ik het ook eens met de swingtiphengel proberen.Omdat de aanbeten vaak nerveus en heel snel zijn, moest ik wèl iets bedenken om de boel onder controle te houden en te voorkomen dat keer op keer de hengel van de steunen wordt getrokken. Jan Schreiner beschrijft in zijn boek "Vissen met quiver en swingtip" ook het vissen op karper met de swingtip en beveelt aan de beugel van de molen open te houden en de lijn vast te zetten met een lijnclip of elastiekje. Ik heb dit vroeger wel eens geprobeerd maar het is een nerveuze bezigheid; de molen sluit niet altijd direct, de lijn blijft achter de clip zitten, etc. 


De oplossing: een vrijloopmolen!

Ik vond de oplossing in het gebruik van een klein vrijloopmolentje, ook wel baitrunner genoemd. Deze is uitgerust met een licht in te stellen vrijloop-slip, naast de normale "vecht-slip". De vrijloopslip schakelt uit zodra je, zeg maar, een slinger aan de slinger geeft. De molen staat vanaf dan weer op de "gewone" slip. Ik had het exemplaar, een Mitchell Avocast FS2000, al een tijdje liggen maar ik had hem nog nooit echt goed in combinatie met de swingtiphengel kunnen testen. Ik voorzag de molen van verse 20/00 Caperlan nylon en monteerde hem onder de Heavy Cobold 300 swingtiphengel. Als tip koos ik de 50 cm lange basculetip, bij gebrek aan een "echte" karperswingtip. Die karperswingtip werd een tijdje geleverd en was een tip met het dikste en zwaarste gedeelte onderaan zodat het trimmen van de dikkere lijn wat gemakkelijker gaat. Ik bereikte hetzelfde met de basculetip, een tip voorzien van een verschuifbaar gewichtje. De stevige bries die er op mijn recente visdagen stond, kon ik zo ook goed het hoofd bieden.

De eerste aanbeet verliep rustig, maar resulteerde in het bekende gat-in-de-lucht-slaan... tsja het is even wennen dat je niet alleen de hengel opheft om aan te slaan maar dus óók die molenslinger een slinger geeft, om de vrijloop op te heffen! De tweede aanbeet verliep ook op de klassieke manier: de tip trilde wat, ging langzaam omhoog en bleef halverwege staan. Nu aanslaan èn de molen een draai geven: hangen! Het bleek een flinke giebel te zijn. Een mooie vis en best nog wel sterk, maar niet waarvoor we gekomen waren.


Leuk, maar hier kwamen we niet voor...

Bij de derde aanbeet schóót de swingtip in één keer horizontaal en begon de vrijloop meteen aan zijn licht zoemende gezang. Aanslaan: Yesss! Dit ging heel mooi, de hengel in een fraaie bocht, de vis ging twee keer door de best wel soepele slip en uiteindelijk kon ik een mooie foto maken. 


Yesss!


Alweer een mooi exemplaar

Daarna ging het als een dolle. Ik viste weer met de Frolic mini brokjes op een hair en een Gamakatsu Specialist R haak maatje 8. Ik voerde met dezelfde brokjes, die ik in stukjes had gebroken. De karpers van grofweg tussen de 40 en 55 cm gaven een mooie sport op de Heavy Cobold swingtiphengel en 20/00 nylon. Dat "heavy" geeft de indruk zwaar te vissen maar geeft eigenlijk aan dat de hengel vrij zwaar is om de brasem mee te bevissen, iets waarvoor de swingtiphengels meestal worden gebruikt. De hengel is geklassificeerd om met 16/00 tot 20/00 gebruikt te worden en is dus lichter dan de lichtste karperhengels.


Fraaie bocht

Ik denk er over om het nòg lichter te proberen, bijvoorbeeld met de Medium of zelfs Light swingtiphengel en 16/00 nylon. De Mitchell vrijloopmolen is alleen best wel gewichtig met zijn 302 gram en valt daardoor wat minder goed te combineren met de lichtere hengels. Het is één van de lichtste vrijlopmolens die ik heb kunnen vinden, naast de Penn Fierce 2500LL, die met 283 gram zelfs nog wat lichter is.


Deze kon ook niet van de Frolic mini's afblijven

Uiteindelijk ving ik tijdens de eerste sessie naast de giebel negen karpers. Een paar dagen later ving ik er zelfs 12, op dezelfde manier en met dezelfde uitrusting. Dat is fijn aan een vijver met een goed bestand aan vissen; je kunt naar hartelust experimenteren. Ik ben dan ook nog zéker niet klaar!

9 opmerkingen:

  1. Weer een paar mooie visdagen Robert en helemaal geen gekke keuze om voor een baitrunner te kiezen tijdens het karper swingtippen, zeker op die stads-en parkwateren kunnen ze soms razend snel aanbijten. Een karperswingtip is aan te raden voor deze visserij, het trimmen gaat fijner dan met een bascule tip, ook bij het eventueel zetten van de haak.
    Heb je die andere baitrunner ook in de handen gehad, Penn is wel een goed en degelijk merk. Vaak gebruik ik de swingtip heavy icm een voerkorfje (Fox, 10 a 12 gram eigen gewicht, gevuld is het rond de 20 gram) welke aardig overéén komt met werpvermogen van de hengel, dit vrij schuivend op de lijn. Ik gebruik veel kleine pellets met een heel klein beetje lokvoer om het beter te binden in de korf. Een gevlochten onderlijntje van een centimeter of 15 a 20 met een pellet of miniboilie op de hair. Op deze manier kun je heel ontspannend vissen en genieten van de aanbeet al of niet snel en in principe ben je nooit te laat.
    Groet, Lolle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker bezig daar in het mooie Groningen, Robert!

    Groeten van Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Lolle: die karperswingtip wil ik altijd nog eens laten maken door Jan Bassez! De voordelen zijn voor de hand liggend, inderdaad. De Penn baitrunner heb ik niet in de hand gehad. Hij lijkt wel iets lichter te zijn dan de Mitchell maar ook groter, dus het voordeel is misschien niet eens zo heel groot.

    @Peter: Groningen blijft top, Peter ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Robert mooi om te zien. Ik heb nu zelf een aantal keer mogen swingen en ik moet eerlijk zeggen zeer verslavend. MVG John van Gameren

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk, John! Het is zeker een verslavende visserij. Ik vind het zo'n leuke manier van beetregistratie, ik krijg er niet gauw genoeg van!

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Robert,

    Ik heb een hengelsportzaak gevonden waar ik zo nu en dan wel eens kom die open voerkorfjes verkoopt van RVS die een eigen gewicht hebben van 6 gram.
    Misschien zijn deze ook wel geschikt voor de Medium en zelfs voor de Light, zelf gebruik ik deze ook op de heavy en dat gaat prima!
    Nog geen karper kunnen vangen, maar wel een echt grote brasem, zeker 3 kg en perfect zelfgehaakt in de onderlip met een mini boilie op de hair. Dus zelfs met een heel licht werpgewicht is dat heel goed mogelijk als de haak maar vlijmscherp is.
    Wanneer we eens samen gaan vissen dan laat ik de korfjes wel zien.

    Groet, Lolle

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Lolle ik ben heel benieuwd naar die lichte voerkorfjes. Het klinkt als zeer geschikt voor de
    Iichtere swingtiphengels en een experiment waard. Als ik terug ben uit Zeeland spreken we wat mij betreft snel wat af!

    Robery

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Probeer eens de lichtste vrijloopmolen van OKUMA deze weegt ongeveer 210 gram en funcioneert uitstekend

    BeantwoordenVerwijderen